Almanya'da Merkel-Schulz koalisyonuna doğru

Almanya'da eylül ayında yapılan seçimler sonrası kurulamayan hükümet için sona yaklaşıldı.

Almanya'da Merkel-Schulz koalisyonuna doğru

Almanya’da eylül ayında yapılan seçimler sonrası kurulamayan hükümet için sona yaklaşıldı. Merkel ve Schulz’un görüşmesi sonrası Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonu kurulması bekleniyor.

Almanya’da uzun süredir devam eden koalisyon görüşmelerinde Hristiyan Demokratlar ile Sosyal Demokratlar arasında süren müzakerelerde koalisyon için ön anlaşma sağlandı. İki partinin üzerinde uzlaştığı taslak metinde entegrasyon, göçmenler ve vergi konuları koalisyonun öncelikleri arasında sıralanıyor.

Merkel, daha önce Jamaika koalisyonu olarak adlandırılan Yeşiller ve Hür Demokratik Parti ile gerçekleştirdikleri koalisyon görüşmelerinden sonuç alamamıştı. Son olarak, daha önce bu koalisyonda yer almak istemediği açıklayan SPD’nin bu konudaki pozisyonunu değiştirmesi ile birlikte, yapılan görüşmeden sonuç alındı.

Ortak payda Euro’nun güçlendirilmesi

Taslak metinde sosyal yardımlar ve vergilendirme konularında yapılacak reformlar ile 45 milyar Euro’luk bir ek harcama öngörülüyor. Her iki partinin tabanı anlaşma önerisine yeşil ışık yakarsa koalisyon kurulmuş olacak.

Koalisyonun kurulması ile Euro Bölgesi’nin daha da güçlendirilmesi ve Fransa ile yakın işbirliğine devam edilmesi bekleniyor. Bu kapsamda Euro Bölgesi’nin para politikalarının istikrarı için yeni bir bütçe ayrılacak.

Taslak metinde ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un AB Euro Bölgesi için yaptığı reform çağrılarına da olumlu yanıt veriliyor. Macron geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi’nin şoklara daha dayanıklı hale gelmesi için Euro Bölgesi için ayrı bir maliye bakanı ve meclis oluşturulması çağrısında bulunmuştu.

Koalisyonda Türkiye şartı

Merkel’in muhtemel koalisyon ortağı SPD, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin ilerlemesine karşı olduğunu belirtiyordu. SPD, Türkiye ile halihazırda açılmış müzakere başlıklarının kapatılmasına karşı çıktığı gibi, yeni müzakere başlığının açılmasını da istemediklerini dile getirdi. Merkel’in bu şartı kabul etmesiyle birlikte Türkiye ile ilgili madde de koalisyon metnine girdi.

Euro 3 yılın zirvesinde

Almanya’da koalisyon koalisyon görüşmelerinde ön anlaşmaya varıldığı yönündeki haberin ardından Euro, dolar karşısında üç yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. Euro/dolar paritesi, haberin ardından 1.21’e kadar yükseldi.