Almanya'da faşist AFD'den büyük sıçrama

Almanya'nın Hessen eyaletinde yapılan seçimde Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ağır kayıp verirken, faşist AFD oylarını üçe katladı.

Almanya'da faşist AFD'den büyük sıçrama

Almanya’nın Hessen eyaletinde düzenlenen bölgesel seçimde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi CDU yüzde 28, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 20 civarında oy aldı. Yeşiller yüzde 19,5 oranında oy toplarken faşist Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 12,5, Sol Parti yüzde 6,5, Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 7,5 oranında oy aldı.

Merkel’in partisi CDU, bu sonuçlara göre geçen seçimlere kıyasla yaklaşık yüzde 10 oranında oy kaybetmiş görünüyor. Aynı şekilde federal hükümette CDU’nun koalisyon ortağı olan SPD de bir önceki seçime kıyasla yaklaşık 10 puan oy kaybetti.

Son genel seçimlerde oylarını yüzde 13’e yükselten AfD ise eyaletteki oy oranını artırarak eyalet meclisine de girmeyi başardı. Böylece AfD Almanya’daki 16 eyalet meclisinin tamamında temsil edilmiş olacak. AfD Hessen’de 2013 yılındaki seçimlerde yüzde 4,1 oranında oy alarak yüzde 5 barajını aşamamıştı.

Yaklaşık 4 milyon 400 bin seçmenin sandık başına çağrıldığı Hessen’deki seçimler Almanya’nın federal siyaseti açısından önem taşıyordu. Hessen’de CDU’nun oy kaybetmesi Merkel açısından yenilgi anlamına geliyor. Merkel’in bu sonuçla birlikte federal düzeydeki pozisyonunu zayıflamış olduğu yorumu yapılıyor.