'Almanya, Suudilere silah ihracatını yalnızca 2 aylığına durdurdu'

Almanya, Kaşıkçı cinayetinin ardından kasım ayının başında Suudi Arabistan'a silah ihracatını durdurduğunu açıklamıştı, ihracatın yalnızca 2 aylığına durdurulduğu iddia edildi.

'Almanya, Suudilere silah ihracatını yalnızca 2 aylığına durdurdu'

Almanya, Kaşıkçı cinayetinin ardından kasım ayının başında Suudi Arabistan’a silah ihracatını durdurduğunu açıklamıştı, ihracatın yalnızca 2 aylığına durdurulduğu iddia edildi.

Alman Der Spiegel dergisi, Alman hükümetinin gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonra Suudi Arabistan’a yeni silah satışına izin vermeme kararının 2 ay için geçerli olacağını yazdı. Dergi, Almanya’nın 2 ay sonra Riyad’a yönelik silah satışlarını yeniden değerlendirmeye alacağını duyurdu.

Alman hükümeti ,Kaşıkçı cinayetinin sonucu ortaya çıkıncaya kadar Suudi Arabistan’a tüm askeri ihracatı durdurduğunu açıklamış, kasım ayı başında silah üreticilerine ihracatına onay verilen silahların Suudi Arabistan’a sevkiyatının durdurulmasını istemişti. Berlin’in Suudi Arabistan’a kaç adet silah ihracat lisansı verdiği bilinmezken, Der Spiegel, sevkiyatı durdurulan ihracat hacminin 2.5 milyar euroya denk geldiği iddiasında bulundu.

Alman hükümeti, Riyad üzerinde daha etkili olunabilmesi için diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de benzer kararları almasını istemişti. Almanya, aynı zamanda Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilişkisi bulunan 18 kişiye ülkeye giriş yasağı getirmişti.

Suudi Arabistan, Almanya’nın yılbaşından bu yana en çok silah sattığı ikinci ülke oldu. Almanya, yılın 9 ayında Cezayir’e 741.5 milyon euro, Suudi Arabistan’a da 417 milyon euro değerinde silah sattı.