Almanya, İdlib'deki 'muhaliflere' 49 milyon euro hibe etmiş

Alman meclisinde bir soru önergesine verilen yazılı yanıtı haberleştiren gazete, Alman hükümetinin Suriye’nin İdlib kentindeki 'muhaliflere' yardım için 49 milyon euro harcadığı belirtildi.

Almanya, İdlib'deki 'muhaliflere' 49 milyon euro hibe etmiş

Alman Tagesspiel gazetesi, Alman hükümetinin Suriye’nin İdlib kentindeki ‘muhaliflere’ 49 milyon euro verdiğini yazdı.

Sol Parti milletvekili Efrim Sommer’in, Almanya Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Walter Lindner’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine verilen yazılı yanıtı haberleştiren gazete, Alman hükümetinin Suriye’nin İdlib kentindeki ‘muhaliflere’ yardım için 49 milyon euro harcadığı belirtildi.

Gazete, Suriyeli muhaliflerin Almanya Dışişleri Bakanlığı ve Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı’ndan 37.5 milyon euro tutarında para desteği aldığını yazdı. Haberde ayrıca, başka Alman sponsorların da silahlı ‘muhaliflere’ 11.3 milyon euro mali destek sağladığı yazıldı. Gazeteye göre bu desteğin dışında AB adına da Alman istihbaratı tarafından 17 milyonluk bir ödeme daha yapıldı.

Lindner, verdiği yazılı yanıtta ‘Almanya, İdlib’de aşırılıkçılara karşı duran sivilleri destekliyor’ ifadelerini kullanırken; gazete, Alman hükümeti tarafından Suriyeli silahlı muhaliflere yapılan mali yardımın Rusya ve Türkiye’nin tepkisine neden olabileceğini yazdı.

Rusya ile Türkiye liderlerinin 17 Eylül’de Soçi’de yapılan görüşmesinden sonra iki ülke savunma bakanları İdlib gerilimi azaltma bölgesinde durumu istikrara kavuşturmak için bir anlaşma imzalamıştı. Geçtiğimiz hafta ise İstanbul’da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in katılımıyla Suriye konulu dörtlü zirve yapılmıştı.