Alman vekillerden Erdoğan tepkisi: O gelirse biz yokuz

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için Almanya'da verilecek resmi akşam yemeğine iki vekil katılmayacağını açıkladı ve Erdoğan'a tepkilerini dile getirdiler.

Alman vekillerden Erdoğan tepkisi: O gelirse biz yokuz

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için Almanya’da verilecek resmi akşam yemeğine iki vekil katılmayacağını açıkladı ve Erdoğan’a tepkilerini dile getirdiler.

Hür Demokrat Parti milletvekili Bijan Djir-Sarai ve Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, Berlin’de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından Recep Tayyip Erdoğan için verilecek akşam yemeğine katılmayacaklarını açıkladı.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Djir-Sarai, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, “Alman vatandaşlarının Türk cezaevlerinde bulunduğu ve Ankara’nın demokrasi ve insan hakları değerlerinden uzaklaşmayı sürdürdüğü bir ortamda bir Alman milletvekili olarak kendisiyle akşam yemeği yiyemeyeceğini” ifade etti.

Erdoğan’ın Almanya’ya ziyareti kapsamında Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Köln Merkez Camii’nin resmi açılışını yapacak olmasına da değinen Djir-Sarai, “Erdoğan’ın Almanya’da DİTİB camisi açılışı yapması yanlış bir sinyal olur. Federal hükümet, Türkiye’nin demokrasiden uzaklaşmasını kabul etmediğini açıkça ifade etmeli. Devlet ziyareti sırasında Erdoğan’a izlediği siyasetin reklamını yapması için platform sağlanmamalı”  dedi.

Sol Partili Sevim Dağdelen ise, etkinliğe “devlet yemeği ve askeri tören çerçevesinde bir devlet ziyaretini bütünüyle uygunsuz” bulduğu için katılmayacağını belirtti. Türkiye ile diyalogdan yana olduğunu belirten Dağdelen Bellevue Sarayı’na gitmek yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı düzenlenecek protestolara katılacağını söyledi.