Aladağ'daki cemaat yurdu yangınında tutuklu kalmadı!

Adana Aladağ'da bulunan ve Süleymancılara ait olduğu bilinen yurtta çıkan yangında 11'i çocuk 12 kişi yanarak hayatını kaybetmişti

Aladağ'daki cemaat yurdu yangınında tutuklu kalmadı!

Adana Aladağ’da bulunan ve Süleymancılara ait olduğu bilinen yurtta çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişi yanarak hayatını kaybetmişti. Yangına ilişkin süren davanın 7. duruşmasında Yurt müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur tahliye edildi. Böylece yangına ilişkin davada tutuklu sanık kalmadı.

Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016’da Süleymancılar cemaatine ait bir yurtta çıkan yangında 10’u öğrenci 12 kişinin hayatını kaybetmiş, çok sayıda öğrenci ise yaralanmıştı. Olaya ilişkin yedi kişi hakkında ‘taksirle adam öldürme ve yaralamaya sebep olmak’tan dava açılmış, yurt denetiminde görevlerini ihmal ettikleri gerekçesiyle yargılanmalarına başlanan beş kamu görevlisinin davası da bu davayla birleştirilmişti.

Yurt müdürü dahi tahliye edildi

Davanın 7. duruşmada, davanın tutuklu sanıkları yurt müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur’un tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak adli kontrol tedbiri ve yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verildi.

Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu yurt müdürü Cuma Ali Genç, yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin Başkanı İsmail Uğur, dönemin itfaiye çalışanlarının da aralarında bulunduğu 16 tutuksuz sanıktan bazıları ile müşteki aileleri, sanık yakınları ve taraf avukatları katıldı.

Cumhuriyet savcısı, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazılarak alınan son bilirkişi raporuna göre “tali kusurlu” bulunan tutuklu sanıklar Cuma Ali Genç ve İsmail Uğur’un tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak bu aşamada adli kontrol tedbirleriyle tahliyelerine karar verilmesi ve eksik hususların giderilmesi yönünde mütalaasını sundu.

Mahkemede beyanları alınan mağdur müşteki aileler de sanıklardan şikayetçi olduklarını yineleyerek, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına ve serbest bırakılan sanıkların tekrar tutuklanmasına karar verilmesini istedi.

‘Rapor uzman kişilerce hazırlanmadı’

Mahkemede mağdur müşteki aileler adına savunma yapan avukatlar ise bilirkişi raporunun alanında uzman kişilerce hazırlanmadığını, raporda usul ve teknik yoksunlukların bulunduğunu öne sürerek, taraflarına raporu incelemek için süre verilmesi ve iddia makamının tutuklu sanıklar yönünden tahliye talebinin reddine karar verilmesini talep etti.

Duruşmada savunma yapan sanık Cuma Ali Genç, “Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporundaki aleyhe olan hususları reddediyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.” dedi. Duruşmada savunmaları alınan diğer sanıklar da suçsuz olduklarını belirterek, beraatlerini istedi.

Mahkeme heyeti de İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazılarak alınan bilirkişi raporuna göre tali kusurlu bulunan tutuklu sanıklar Cuma Ali Genç ve İsmail Uğur’un tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak adli kontrol tedbiri ve yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi.

Heyet ayrıca, dava dosyasının Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dönemin Aladağ Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer’in de yargılandığı dosyayla birleştirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Mahkeme heyetinin kararını açıklamasının ardından salonda gerginlik yaşanırken, aileler karara tepki gösterdi.