AKP'nin vazgeçemediği Abdullah Azzam kimdir?

Ümraniye'de bir caddeye adı verilen Abdullah Azzam, ABD’nin Sovyetler Birliği’ne karşı “Allah yolunda cihadı keşfetmesi” ile tarih sahnesine çıkmıştı.

AKP'nin vazgeçemediği Abdullah Azzam kimdir?

Haber Merkezi

Ümraniye Belediye Meclisi’nin, 28 Eylül 2017 tarihinde aldığı ‘Abdullah Azam Caddesi’nin isminin ‘Şehit ve Gaziler Caddesi’ olarak değiştirilmesi ile ilgili teklif karar dosyası, İBB Meclisi’nin bugünkü oturumunda da gündeme geldi.

Ümraniye Belediyesi’nin, “Abdullah Azam Caddesi” isminin “Şehitler ve Gaziler Caddesi” olarak değiştirilmesini öneren teklifi, İBB Meclisi’ne sunulurken, teklif, AKP’li, üyelerin oylarıyla reddedildi. Gerekçe ise AKP’lilere göre Abdullah Azzam’ın “şehit” olduğu ısrarı. Peki, üzerinde bu kadar tartışma yürütülen Abdullah Azzam kimdir, biraz ona bakalım.

IŞİD’in ve diğer selefi yapılanmaların genetik kodlarını miras aldığı el Kaide’nin kurucusu olan Abdullah Azzam, halefi Usame bin Ladin’e kadar, selefi yapılanmaların en önemli isimlerinden bir tanesi idi. Küresel cihatın bir fenomene dönüşmesinde büyük katkıları olan Suudi Arabistan vatandaşı bir Filistinli olan Azzam, ABD’nin Sovyetler Birliği’ne karşı “Allah yolunda cihadı keşfetmesi” ile tarih sahnesine çıktı.

1979’da ABD’nin talebi doğrultusunda, Mısır’daki El Ezher Üniversitesi’nin cihat çağrısı yapmasıyla birlikte dünyanın dört bir yanından cihatçılar Afgan cihadına katılmak için, Pakistan’daki kamplara akın etmeye başladılar. Pakistan’ın Paşever kentindeki kamplarda dini ve askeri eğitimler verilirken, kampların sorumluluğu da CIA ve Pakistan Gizli Servisi’nde idi. Bu üs 1984’te Beyt-ül Ensar ismini alarak büyük bir cihatçı kampına dönüştü ve akabinde Afganistan’da da kamplar açılmaya başladı. Kamp ya da üs anlamına gelen El Kaide’nin ismi Afganistan’daki bu kamplarda atılmış oldu.

Azzam’ın kamplara akıttığı maddi yardımlar sayesinde cihatçılar eğitilmeye başlandı. El Kaide kamplarının hem kurucusu hem de kasası olan Abdullah Azzam, cihatçı devşirmek için CIA’in denetiminde Hizmetler Bürosu ismi verilen, bir nevi El Kaide kayıt bürosu olarak hizmet veren büroları dünyanın dört bir yanında açmaya başladı.

1979-1989 arasında CIA tarafından yürütülen ve Siklon Operasyonu adını taşıyan program çerçevesinde Azzam’ın devşirdiği mücahitler, Pakistan’ın Servislerarası İstihbarat Teşkilatı (ISI) ve Pakistan Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitiliyordu.

Azzam’ın El Kaide’nin emiri seçilmesinden bir yıl sonra, 1989’da Sovyetler Birliği Afganistan’dan çekilince Azzam “kimliği belirsiz kişiler” tarafından düzenlenen bir suikast ile öldürüldü. El Kaide’nin kurucusu ve birinci adamı olan Azzam’a düzenlenen suikastın arkasında ABD ve Pakistan İstihbaratı’nın olduğu ve bu suikastın ABD’nin kullan at projesinin ilk örneklerinden olduğu üzerinde durulan en yaygın iddia. Azzam’ın ardından El Kaide emiri seçilen Usame bin Ladin’i bekleyen son göz önünde bulundurulduğunda da bu iddianın gerçekliği gün yüzüne çıkıyor.

http://gazetemanifesto.com/2018/03/13/el-kaidenin-kurucusunun-adi-caddeden-silinsin-teklifi-akp-oylariyla-reddedildi/