AKP'nin 'rant barışı'yla kimler affediliyor?

AKP Meclis'e getirmeye hazırladığı tasarıyla kaçak durumundaki villaları, otelleri, fabrikaları ve Boğaz'ın silüetini bozan gökdelenleri de 'affetmeye' hazırlanıyor.

AKP'nin 'rant barışı'yla kimler affediliyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘imar barışı’yla ilgili tasarıya istisnasi bir hüküm koymadıklarını belirterek, “Yapının durumuna göre parasını yatıran herkes yararlanabilecek” yanıtını verdi. Bu açıklama Ebru Gündeş ile Rıza Zarrab’ın İstanbul Beykoz’daki tarihi yalılarda yaptıkları eklentilerin de ‘barış’tan yararlanıp yıkılmayacağını ortaya koydu.

Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlanacak olan torba tasarı içinde yer alan imar barışının ayrıntılarını bir basın toplantısıyla anlattı.

Gazetecilerin, “Hazine arazisine, Boğaza, kıyıya, ormana, meraya, tarlaya yapılan binalar ya da İstanbul Avcılar’da 5 kat izni verilen yerde 8 kat bina yapan da getirdiğiniz düzenlemeden yararlanabilecek mi” sorusuna Özhaseki, “Ruhsata eklemeler genelde 50,60, 70, 80’li yıllarda yapılmış. Sosyal devletin amacı vatandaşına ev yapabileceği ortamı sağlamaktır. Aksi halde şimdiki durumla karşılaşırsınız. Evet, imar durumunun üzerindeki artı 2-3 katı veya her ne yapmışsa ödemesini yaparak yapı kayıt belgesi alabilecek. Orman, kıyı, mera, Boğaziçi’ne istisna getirmiyoruz. Tasarıya istisna maddesi koymadık. Komisyonda koyarlar mı bilmiyorum. Parasını yatıran herkes yararlanabilecek. Ama saydığınız şekildeki imara aykırılıklar herhalde on binde birdir” cevabını verdi.

Bu durumda Ebru Gündeş ile Rıza Sarraf’ın İstanbul Beykoz’daki tarihi yalılarında yaptıkları eklentiler de yıkılmayacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, bu eklentilerin yıkılması için geçen aralık ayında karar almıştı. Yine  İstanbul’da şehrin silüetini bozan ve imara aykırı şekilde yapılmış gökdelenler ile Ege, Akdeniz, Karadeniz gibi kıyılarda, orman alanlarında yapılan konut, restoran, dükkan gibi ruhsatsız ve kaçak binalar da sahiplerinin başvurması halinde getirilen düzenlemeden yararlanabilecek.