AKP'nin Orhan Kemal'i silme girişimi sökmedi

Edebiyatımızın en önemli isimlerinden Orhan Kemal adına Beyoğlu'nda açılan müzenin tabelası önce kaldırıldı, tepkilerin ardından yerine konuldu.

AKP'nin Orhan Kemal'i silme girişimi sökmedi

İstanbul Beyoğlu’nda Orhan Kemal adına açılan müzenin yön tabelası kaldırıldı. Tabelanın yerine ‘İBB Cihangir Cihannüması Kafeteryası’ levhası asıldı.

Orhan Kemal Kültür Sanat Koordinatörlüğü’nün katkılarıyla açılan Orhan Kemal Müzesi’nde, yazarın çoğu Ara Güler tarafından çekilmiş özel yaşamıyla ilgili 70 fotoğrafı ve kitaplarının orijinal ilk baskılarından özel mektuplarına, hakkındaki yazılardan makalelere ve doktora tezlerine, çalışma odasından kullandığı daktiloya kadar çeşitli materyaller bulunuyor. Üç kattan oluşan binada bir de kafe yer alıyor.

Edebiyatseverlerin sıklıkla ziyaret ettiği müzenin yönünü gösteren tabelanın kaldırılması Orhan Kemal’e saygısızlık olarak değerlendirildi.

Müze’den konuyla ilgili yapılan açıklamada “İBB’nin kültüre ve sanata bakışının ne olduğu bu son hareketten sonra daha iyi anlaşılmıştır. Türkiye’nin yüz akı edebiyatçısı Orhan Kemal’e ve müzesine yapılan bu haksız uygulamayı ve saygısızlığı kınıyoruz. Sökülen tabelanın yerine acilen konulmasını talep ediyoruz.” denildi.

Belediyenin büyük tepki çeken kararının ardından tabela eski yerine konuldu. Orhan Kemal anısına bir belgesel de yazıp yönetmiş olan Nebil Özgentürk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, müzeyi gösteren yön tabelasının yerine konulduğunu duyurdu.