AKP'li Yeneroğlu: Türkiye'nin AB üyeliği olanaksız, vizesiz seyahat ihtimal dışı

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Avrupa Birliği'ne üyeliğinin olanak dışı olduğunu söylerken, vizesiz seyahat için de AB ülkelerinden herhangi bir adım atılmayacağını belirtti.

AKP'li Yeneroğlu: Türkiye'nin AB üyeliği olanaksız, vizesiz seyahat ihtimal dışı

AKP Yurt Dışı Seçim Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Türkiye’nin AB’ye üyeliği ve vizesiz seyahat konusu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Euro News‘e konuşan Yeneroğlu, “AK Parti iktidara gelirken en önemli hedeflerinden birisinin AB’ye üyelik olduğu açıklanmıştı ancak gelinen noktada AB ile ilişkiler durma noktasına geldi. 24 Haziran sonrası iktidarda kalırsanız AB ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik bir geri dönüş olacak mı?” sorusunu şu sözlerle yanıtladı:

“AB siyaset kültürünün Türkiye’yi ötekileştiren yaklaşımları dolayısıyla AB içerisindeki hakim görüşün Türkiye’yi AB içinde istemediğini düşünüyorum. Zaten Türkiye tüm sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirse bile sadece ülke parlamentolarının Türkiye’nin üyeliğine evet demesi yetmiyor bu yöndeki bir kararı halkın önüne getirecekler. Halk bu süreç içerisinde anti-Türkiye fikirlerle o kadar zehirlendi ki bunun (AB üyeliği) şu anda olanak dışı olduğunu görmek lazım.”

‘VİZESİZ SEYAHAT’ YANITI

Yeneroğlu, “Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine yakın zamanda vizesiz seyahat mümkün olacak mı Türkiye vize serbestisi konusunda hangi aşamada?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“2019’da AB Parlamentosu seçimleri var. Bu seçimler geçene kadar hiçbir iktidarın yeni bir adım atabileceğine ihtimal vermiyorum. Birçok gerekçe öne sürerek siyaseten bunu yapmayacaklar. Son noktada Türkiye bu konuda yerine getirmesi gereken sorumlulukları üstlendi. Türkiye’nin milli güvenliğinin tehdit edildiği bir ortamda terör örgütlerine yönelik Türkiye AB’nin dayanışmasını haklı olarak talep ederken AB’nin vize serbestisi çerçevesinde terörle mücadele yasalarının liberalleştirilmesi noktasındaki taleplerini Türk toplumu olumlu karşılamadı. Türkiye, bu konudaki baskılar karşısında AB’nin Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu yeterince okuyamadığını ifade etti. Buna rağmen Türkiye üzerine düşeni yaptı. AB Parlamentosu seçimleri geçene kadar AB’nin yeni bir adım atabileceğini düşünmüyorum.”