AKP'li vekil: Sahte konkordato furyası başladı

AKP Ankara Milletvekili Barış Aydın, konkordato ilan eden firmaların bazılarının sahtekarlık yaptığını öne sürerek, Hükümet'in konu ile ilgili "gereğini yapacağını" bildirdi.

AKP'li vekil: Sahte konkordato furyası başladı

Ekonomik krize sürüklenen Türkiye’de her sektörden binleri aşan sayıda şirketin konkordato ilan ederek mahkeme yoluyla borç yapılandırmasına gidiyor. Ancak sayının çokluğu ve ilanların gündemin ayrılmaz bir parçası haline gelmesiyle ekonominin genel görünümü açısından yarattığı olumsuz manzara, Hükümet’i yeni tedbir almaya itiyor.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan AKP Ankara Milletvekili Barış Aydın, “fırsatçılık” yaparak uygulamayı amacından saptıran firmalar olduğunu öne sürerek, bunlar hakkında gereğinin yapılacağını bildirdi.

“Mali zorluk yaşayan dürüst firmaların ayakta kalması için getirilen bir uygulamayı, ticaret ahlakı olmayan fırsatçıların istismar ederek işi çığırından çıkarmalarına izin veremeyiz” diyen Aydın, “Piyasaların işleyişini bozan fırsatçı firmalar var. İhtiyacı olmadığı halde sırf ödemelerinden kurtulmak için bu yola başvuruyorlar, piyasayı bozarak sağlam firmaları da zora düşürüyorlar” ifadelerini kullandı.

“ANAHTAR TESLİM KARAR ALDIRIYORLAR”

Özellikle küçük ilçelerdeki mahkemelerden kolaylıkla konkordato kararları çıkarıldığına ilişkin bilgiler geldiğini söyleyen Aydın, şunları kaydetti:

“Konkordato ilanları, uygulamanın amacının dışına çıkmaya başladı. Mali yükümlülüklerinden kaçınan kötü niyetli bazı firmalar sahte konkordato furyası başlatmış bulunuyor. Ekonomideki sıkıntıları bahane eden bazı firmalar, ödemelerinden, mali yükümlülüklerinden kurtulmak için bu uygulamayı kötüye kullanıyor, ihtiyacı olmadığı halde konkordato ilanı yoluna gidiyor. Bazı avukatlık bürolarının firmalarla 150-200 bin lira karşılığında anlaşıp adeta anahtar teslimi konkordato kararı aldırdıkları söyleniyor. Bu konular incelenecektir. Konkordato uygulamasının istismar edilmesine müsaade edilemez. Bu ucuz yola başvuran fırsatçılar, konkordato ilanı sayısını şişirerek ekonomide kriz var algısı oluşturmaya çalışıyor. Oysa gerçekte mali olarak bu duruma düşen firma sayısı çok azdır. Bu yapılan hileli işlemler ticaret ahlakına da vicdana da uymaz. Herkes şunu iyi bilsin ki konkordato uygulamasını istismar eden, amacından saptıran, kötüye kullanan; en lazım olduğu dönemde ülke ve milletin yanında durmayan, paralarını yurt dışına kaçıran şirketler, holdingler ve girişimciler hakkında hükümetimiz gereğini yapacak, bu istismara ve kötüye kullanıma izin vermeyecektir.”