AKP'li Öztürk: 'Hac için Arabistan'a gitmek farz değildir' diye fetva verilebilir

AKP'li yazar Kemal Öztürk, Cemal Kaşıkçı olayı nedeniyle Suudi Arabistan'a tepki gösterdiği yazısında, bu ülkeye hac için gidilmesinin "farz" olmadığı yönünde "fetva" verilmesinin tartışılmasını önerdi.

AKP'li Öztürk: 'Hac için Arabistan'a gitmek farz değildir' diye fetva verilebilir

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan, 2 Ekim’de ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’na gitmesinden bugüne haber alınamamasıyla ilgili AKP medyasından ilginç bir tepki geldi. Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, Suudi Arabistan’a hac için gidilmesinin farz olmadığı yönünde din adamlarının fetva verebileceğini söyledi.

“İslâm dünyasının yüz karası” başlıklı yazısında, Kaşıkçı olayıyla ilgili Suudi yönetiminin tavrına değinen Öztürk, geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’i, “ABD’nin askeri desteği olmazsa iki haftada iktidarını kaybedebileceği, bunun bedelini ödemesi gerektiği” konusunda uyardığı sözlerini hatırlatarak “Ve bizler umre için, hac için İslam dünyasının yüz karası bu ülkeye gitmek zorundayız. Belki de gitmek zorunda değiliz.” dedi.

Öztürk’ün yazısında o bölüm şöyle:

“Nerede bakarsanız bakın, utanç verici bir politika izliyor Suudi rejimi. İslam dünyasında ABD tarafından bu kadar aşağılanan, haraca bağlanan ve resmen köle gibi davranılan bir başka ülke olmadı.

Ne hazindir ki, Mekke ve Medine bu ülkededir. Ve bizler umre için, hac için İslam dünyasının yüz karası bu ülkeye gitmek zorundayız. Belki de gitmek zorunda değiliz. Esir alınmış kutsal beldeye hac için gitmenin farz olup olmadığına din adamlarımız bir fetva verebilir mi bilemiyorum?

TÜRKİYE YAS İLAN ETMİŞTİ

Öztürk’ün “yüz karası” dediği Suudi Arabistan’ın Türkiye ile ilişkilerinin oldukça yakın olduğu biliniyor. Öyle ki, 2015 yılında önceki Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz el-Suud’un vefatı sebebiyle Türkiye’de Başbakanlık kararıyla bir günlük milli yas dahi ilan edilmişti.