AKP'li Beyoğlu Belediye Başkanı: Araplar iyi ki var, parayı bırakan onlar

Beyoğlu'nun AKP'li Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul'da son dönemde görülen Arap turist yoğunluğu için "İstanbul'a gelen turistte Araplar ilk sırada. Araplar iyi ki var. Alışverişte ilk sırada Araplar var. Parayı bırakan da Araplar" ifadelerini kullandı.

AKP'li Beyoğlu Belediye Başkanı: Araplar iyi ki var, parayı bırakan onlar

İstanbul Beyoğlu’nun AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul’daki Arapça tabelalara yöneltilen eleştirilere ilişkin değerlendirmede bulunurken, kentin son dönemde Arap turistlerin yoğun olarak tercih etmesini yorumlayarak “Sorun, Arapça tabelanın sunum tarzı, iptidailiği, estetikten uzak oluşu. Arapça düşmanlığı değil derdimiz. Araplar iyi ki var. Bu, Avrupalılar gelmesin anlamında değil tabii. İstanbul’a gelen turistte Araplar ilk sırada. Alışverişte ilk sırada Araplar var. Parayı bırakan da Araplar” dedi.

Demircan, “Zaman zaman müdahalemiz oluyor. Estetikten uzak uygulamalara da müdahale ediyorum ve edeceğim” ifadesini kullandı.

“ŞU GELMESİN BU GELMESİN DİYEMEYİZ”

Habertürk’ten Esra Boğazlıyan‘ın sorularını yanıtlayan Demircan, turistlerin başka kültürler tanımak istediğini belirtirken, “Arap kültürünü yansıtan esnafa müdahale etmek gerekmez mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Bizim sorunumuz şu; hızla büyüdüğümüz için, esnaf turiste sunacak özgün bir şey bulamayınca kolayına kaçıyor. Bir yıl önce Arapça tabelalar daha fazlaydı, Arapça müzikler yine daha fazlaydı bugün daha az. Esnaf, işin kolayına kaçıp müşteriyi tavlamak için böyle davranıyor. Oysa turist görmediği şeyi tercih eder. Büyümekte olan ekonomilerde böyle şeyler oluyor. Zaman zaman müdahalemiz oluyor. Sorun, Arapça tabelanın sunum tarzı, iptidailiği, estetikten uzak oluşu. Işıl ışıl neonlar estetikten uzak. Arapça düşmanlığı değil yoksa derdimiz. Derdimiz kalite ve estetik. Araplar iyi ki var. Bu, Avrupalılar gelmesin anlamında değil tabii. İstanbul’a gelen turistte Araplar ilk sırada. Alışverişte ilk sırada Araplar var. Parayı bırakan da Araplar. Şu gelsin bu gelmesin diyemeyiz. Şehre gelen Avrupalılarda düşme vardı fakat şimdi Alman turistlerde artış bekliyoruz.”

Talimhane’deki otellerde boş yer olmadığını belirten Demircan, “Estetikten uzak uygulamalara da müdahale ediyorum ve edeceğim. Hanutçular mesela. Büyük ölçüde önledik, çalışmalarımız sürüyor” ifadesini kullandı.