AKP'li Aydın Ünal, İdlib'de Suriye'nin zaferini şimdiden kabul etti

AKP'li yazar Aydın Ünal, İdlib operasyonu henüz başlamadan AKP'nin yenilgisini kabul ederken "İdlib'in düşmesi sorun değil, yeter ki son kale Türkiye düşmesin…" dedi.

AKP'li Aydın Ünal, İdlib'de Suriye'nin zaferini şimdiden kabul etti

AKP yönetimi ve yandaş medya, Suriye’de cihatçıların kontrolünde bulunan İdlib’in Suriye’nin meşru yönetiminin eline geçmemesi gerektiğini hep bir ağızdan vurgulayıp dururken, AKP’li yazar Aydın Ünal’dan “şaşırtıcı” bir çıkış geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın metin yazarları içerisinde de yer alan, eski AKP Milletvekili Aydın Ünal, henüz operasyonun başlamadığı İdlib’in Suriye ordusu tarafından geri alınacağının anlaşıldığını belirtirken, “İdlib’in düşmesi çok sorun değil; yeter ki son kale Türkiye düşmesin…” dedi.

İdlib operasyonundan sonra Türkiye için Suriye’de tek kritik meselenin PYD kontrolündeki bölge olacağını belirten Ünal, Yeni Şafak‘taki yazısında “Rusya, İran ve Esed, Suriye’nin kuzeyi için ABD ile savaşacaklar mı, yoksa burada bir PKK terör devletine göz yumup anlaşacaklar mı?” diye sordu. Türkiye’nin bu noktada iki yolu olduğunu öne süren Ünal, “Türkiye, ya İran ve Rusya ile birlikte “Esed lehine” ABD ve NATO’ya karşı savaşacak, ya da sınırının ötesinde ABD eliyle, İran ve Rusya desteğiyle bir PKK terör devletinin kurulmasını izlemek zorunda kalacak.” diye yazdı.

Ünal’ın yazısında o bölüm şöyle:

“Türkiye, bedeli ne kadar ağır olursa olsun, İdlib’de bir soykırım yaşanmaması, İdlib’in yeni bir Srebrenica olmaması için elinden geleni yapıyor ve yapmaya da devam edecektir.

Şunu da görmemiz gerekiyor: İdlib Türkiye için bu aşamadan itibaren sadece insani bir mesele olmaktan ibarettir. Türkiye’nin buradaki kazanımı, sivillerin korunması ve tahliyesi olacaktır. İdlib, öyle görünüyor ki, Esed yönetiminin kontrolüne girecek, Esed Suriye’deki iç savaşta hâkimiyetini daha da güçlendirmiş olacaktır.

Esasen, Suriye meselesinde şimdi çok kritik bir aşamaya geçiyoruz. Rusya ve İran’ın desteklediği Esed güçleri Suriye’nin büyük kısmında kontrolü ele geçirdiler. Savaş öncesi haritanın önündeki tek engel, ABD destekli PKK/PYD güçlerinin elde tuttukları kesim.

Rusya, İran ve Esed, Suriye’nin kuzeyi için ABD ile savaşacaklar mı, yoksa burada bir PKK terör devletine göz yumup anlaşacaklar mı?

İdlib sonrası savaş bitip taraflar anlaşsalar da, çatışmaya devam da etseler, Türkiye için önümüzdeki süreçte çok zor denklemler kurulacak.

Türkiye, ya İran ve Rusya ile birlikte “Esed lehine” ABD ve NATO’ya karşı savaşacak, ya da sınırının ötesinde ABD eliyle, İran ve Rusya desteğiyle bir PKK terör devletinin kurulmasını izlemek zorunda kalacak.

Diplomasinin bütün hünerlerinin sergilenmesi, eldeki tüm imkânların seferber edilmesi gereken bir sürece giriyoruz. En çok da içerde güçlü olmamız gereken, tahriklere karşı çok daha dikkat gerektiren bir eşikte bulunuyoruz.

Ekonomide zor günler geçirirken, bir de dış politikada oldubittilere maruz kalmak Türkiye’ye sadece mevcut kazanımlarını kaybettirmekle kalmaz, gelecekteki onlarca yılını da heba eder.

Cenab-ı Hak Türkiye’nin ve Erdoğan’ın yardımcısı olsun. Allah idarecilerimize daha çok basiret, daha çok feraset versin.

Kansız olsun da, İdlib’in düşmesi çok sorun değil; yeter ki son kale Türkiye düşmesin…”