AKP'den Cumhuriyet karşıtı adım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2. Abdülhamid'in Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan torunlarına vatandaşlık verilmesi için bizzat çalışacağını söyledi.

AKP'den Cumhuriyet karşıtı adım

Gerici AKP iktidarı, şeriat ve saltanat özlemlerine aracılık etmek üzere 100 yıl sonra Türkiye’nin gündeminde yeniden boy göstermeye başlayan Osmanlı Hanedanı’nın üyelerine Cumhuriyet kanunlarına aykırı şekilde bir kıyak yapmaya hazırlanıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal dün, 2. Abdülhamid’in 100. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen anma etkinliklerine katılmak üzere İstanbul’da bulunan Osmanlı Hanedanı ailesiyle kahvaltıda bir araya geldi.

Hanedan üyeleriyle dünyanın farklı şehirlerinde bir araya gelmeye çalıştığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Birçok yerde büyükelçiliklerimize hanedandan biri varsa, aileden biri varsa onlara yakın ilgi göstermesi konusunda da talimat veriyoruz. Arkadaşlarımız zaten bunu seve seve yapıyor. Bu, cumhurbaşkanımızın bize talimatıdır.” dedi.

“UZLAŞI SAĞLANDI”

Önceki gün düzenlenen anma törenine dikkati çeken Çavuşoğlu, “Türkiye ve Osmanlı arasında uzlaşı olması önemliydi. Bence bu uzlaşı resmi olarak dün sağlandı.” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Türk halkının Osmanlı ile gurur duyduğunu belirterek, “Biz Osmanlı ile onur duymayı babalarımızdan, ailemizden, dedelerimizden öğrendik. Türk halkının size, Osmanlı Hanedanı’na negatif baktığını düşünmeyin. Bizler hiçbir zaman atalarımızdan, Osmanlı’dan utanmadık, onlarla her zaman gurur duyduk. Bundan sonra da atalarımızın açtığı yoldan gitmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.” diye konuştu.

VATANDAŞLIK SÖZÜ!

Sultan Abdülhamid’in torunlarıyla bir araya gelmek için bundan sonra da programlar düzenleneceğini kaydeden Çavuşoğlu, “Vatandaşlık olmayanlara da vatandaşlık vermek isteriz. Türk vatandaşlığı olmayan ama almak isteyen biri varsa elbette Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda, bu konuyla bizzat ilgileneceğim.” ifadelerini kullandı.

1924’TE TARİH OLDU

3 Mart 1924’te Halifeliğin kaldırılmasıyla birlikte Osmanlılar Türkiye’den sınır dışı edilmiş, tüm hakları eliden alınmıştı.

TBMM’de kabul edilen, “Hilafetin kaldırılmasına ve Osmanlı hanedanının Türkiye Cumhuriyeti ülkesi Dışına çıkarılmasına dair kanun”un ilgili maddeleri şöyle:

Madde 1-Halife görevinden alınmıştır. Halifelik, hükümet ve Cumhuriyet’in anlam ve kavramı içinde esasen mevcut bulunduğundan hilafet makamı kaldırılmıştır.

Madde 2-Görevden alınan halife ve Osmanlı saltanatına mensup tüm erkek ve kadınlar, damatlar Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde oturmak hakkından ebediyen mahrumdurlar. Bu soya bağlı kadınlardan doğmuş kimselerde Osmanlı addedilirler.

Madde 3-İkinci maddede zikredilen kimseler, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç on gün içerisinde Türkiye Cumhuriyeti ülkesini terk etmeye mecburdurlar.

Madde 4-İkinci maddede zikredilen kimselerin Türk vatandaşlık sıfatı ve hukuku kaldırılmıştır.