Akademik makaleler artık gizli 'bismillahirrahmanirrahim' ile başlayıp bitiyor

Akademisyenlerin ve bilim insanlarının yayımladıkları makalelerin başına ve sonuna "Bismillahirrahmanirrahim" notu konulduğu ortaya çıktı. Beyaz fon üzerine yine beyaz ile yazılan not baskıda gözükmezken, belgede arama yapınca ortaya çıkıyor.

Akademik makaleler artık gizli 'bismillahirrahmanirrahim' ile başlayıp bitiyor

Akademisyenlerin ve bilim insanlarının yayımladıkları makalelerin başına ve sonuna “Bismillahirrahmanirrahim” notu konulduğu ortaya çıktı. Beyaz fon üzerine yine beyaz ile yazılan not baskıda gözükmezken, belgede arama yapınca ortaya çıkıyor.

TÜBİTAK’ın DergiPark sitesinde yayımlanan “Sigorta sözleşmesinin yapılması sırasındaki beyan yükümlülüğünün ihlalinde nedensellik bağı” başlıklı bir makalede, sayfanın en başına ve en sonuna, beyaz renkle “Bismillahirrahmanirrahim” yazıldığı fark edildi.

Yine “Fikri mülkiyet hukukunda yenilik ve orijinallik” başlıklı bir makalenin de üç yerinde, “Bismillahirrahmanirrahim” yazıldığı dikkatlerden kaçmadı.

Yazılım mühendisi İsmail Baskın’ın kişisel sosyal medya hesabından, bu “gizli” notlu makalelerin görüntüsünü paylaşması üzerine diğer kullanıcılar da bulduğu örnekleri paylaştı. Baskın, “Adam makalesinde beyaz sayfaya beyaz renkle ‘Bismillahirrahmanirrahim’ yazmış. ‘Bu makaleye nasıl geldin?’ ‘Bunu nasıl tespit ettin?’ diye sormayın lütfen” diye yazarak makalede ‘bismillahirrahmanirrahim’ yazıp arattığı görüntüyü paylaştı.

Bu yöntemin bir şablon örneği olabileceği iddiası gündeme gelirken, aşağıdaki örneklerde bu durumun ‘akademi’de yeni bir ‘moda’ olabileceği yorumları yapıldı.

İşte o makaleler: