AİHM: Demirtaş serbest bırakılsın

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 4 Kasım 2016'dan beri tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasına yönelik karar verdi.

AİHM: Demirtaş serbest bırakılsın

AİHM, tutukluluğunun “özgürlük ve güvenlik hakkı”, “makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı” ile “serbest seçim hakkı”nın ihlal edildiğini söyleyerek Selahattin Demirtaş’ın salıverilmesini talep etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP’nin Parti Meclisi üyesi ve eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna ilişkin dosyayı inceleyerek kararını verdi.

AİHM, “özgürlük ve güvenlik hakkı”, “makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı” ile “serbest seçim hakkı”nın ihlal edildiğini belirtti.

Bu, Türkiye’nin ilk defa “seçilme hakkı”na ilişkin 18. maddeyi ihlaline hükmedilmesi anlamına geldi. Türk yargıç Işıl Karakaş da seçilme hakkına ilişkin 18. madde ihlali ile ilgili olarak karşı oy kullandı.

AİHM, tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe tutukluluğun mümkün olan en kısa tarihte sonlanmasını talep etti.

Karara göre Türkiye 10 bin avro manevi tazminat ile 15 bin avro yargılama gideri ödeyecek.

HDP’DEN İLK DEĞERLENDİRME

HDP’nin karara ilişkin değerlendirmesinde, “Demirtaş’ın cezaevinde kaldığı her bir dakika hukuksuzluktur. Karar tüm tutuklu vekillerimiz için emsal teşkil etmektedir. Milyonların iradesi vekiller özgür olmalıdır” görüşüne yer verildi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “Demirtaş ve vekillerimizin tutuklu kaldığı her an hukuksuzluktur. AİHM son sözü söylemiştir” açıklamasında bulundu.