AGİT 24 Haziran için seçim raporu yayınladı

24 Haziran gününde gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Genel Seçimler için AGİT rapor hazırladı

AGİT 24 Haziran için seçim raporu yayınladı

24 Haziran gününde gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Genel Seçimler sürecini izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Heyeti bir ara rapor yayınladı. 

AGİT tarafından yayınlanan raporda, Recep Tayyip Erdoğan’ın diğer adaylara yönelik dava açmasının ve kendilerine “terör” suçlaması yöneltilmesinin altı çizildi. 

11 sayfalık raporda seçim mevzuatına ilişkin yapılan kimi yasal değişiklikler hakkında bilgi verilirken, CHP’nin mühürsüz oy pusulası ve zarfları hakkında yaptığı iptal başvurularının red yanıtı alması ifade edildi. 

Sosyal medya kullanıcılarına ‘terör propagandası’ suçlaması

Raporda aynı zamanda 28 Mayıs ve 11 Haziran tarihleri arasında 1199 sosyal medya kullanıcısı “terör propagandası” yaptığı, nefret söylemi kullandığı tespit edilirken, bu kişilerin 643’üne yasal ceza verildiği bildirildi.

Medya

AGİT raporunda medya ile ilişkin gözlemlerine de yer verdi. Medya ile ilgili olarak raporda, “Hükümetle bağlantılı veya kamu ihalelerine bağımlı sahipleri olan kuruluşlar egemen” saptaması yer aldı. Aynı zamanda çok sayıda medya kuruluşunun kapatılarak gazetecilerin tutuklandığı vurgulandı.

OHAL süresince seçimin yapılması da eleştirilen raporda, “Anayasa’da ifade özgürlüğü hakkı genel anlamda koruma altına alınmıştır, ancak medya üzerinde terörle mücadele kanunu ve internet ortamına ilişkin yasal düzenlemelerle sınırlamalar bulunmaktadır. Oysa seçim mevzuatı uyarınca medyanın, seçim kampanyaları eşit bir şekilde yansıtmak zorundadır.” ifadeleri yer aldı.