Afyonkarahisar'da Eber Gölü tamamen kurudu

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Afyonkarahisar'daki Eber Gölü, mevsimsel kuraklıktan dolayı suların ekim ayında çekilmesinden dolayı yüzde 70 oranında küçüldü.

Afyonkarahisar'da Eber Gölü tamamen kurudu

Türkiye’nin en büyük 11. tatlı su kaynağı olan Afyonkarahisar’daki Eber Gölü haritadan silindi. Türkiye’de göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan Eber Gölü, sazlık alanlarıyla birçok kuş türüne üreme ve yaşam alanı olarak ev sahipliği yapıyordu.

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde bulunan Eber Gölü, Sultan Dağları ve köylerin arasında yer alıyor. Sazlardan ve kamışlardan oluşan gölden geçimini sağlayan civar köy halkı, yaşanan olumsuz durum karşısında ne yapacağını şaşırdı. Zira gölden elde edilen kamışlar yalıtım malzemesi olarak yurt dışına ihraç edilirken, köy halkı balıkçılık yaparak da ekonomisine katkı sağlıyordu. Haritadan resmen silinen göl, yeniden eski günlerine dönmeyi bekliyor.

“HİÇ BİRŞEY KALMADI, EN AZINDAN TARIMA AÇILSIN”

Göle sınır olan Derekarabağ Köyü’nün Muhtarı Yaşar Kandemir, en azından alanın tarıma açılmasını istedi. Köylünün geçinmekte zorlandığını kaydeden Kandemir, “Sultan Dağı ve Afyonkarahisar tarafından sular geliyordu ama önünü kestiler. Gölet ve baraj yaptılar. Gölün bütün kaynaklarını kestiler. Su gelmiyor hiçbir yerden. Sadece yağmur yağarsa geliyor. Balık, balıkçılık bitti, hiçbir şey kalmadı. Sadece saz türü var şu an. Burası tarıma elverişli en azından tarıma açılsın. En az burada 10 bin dekar arazi var. Çöl oldu burası. Tarla sahibi olmayan onlarca kişi var onlara verseler herkes eker kazanır” dedi.