Afrika dışında bilinen en eski modern insan fosili bulundu

Bulgular, modern insanın Afrika’yı düşünülenden en az 50.000 yıl daha önce terk ettiğini gösteriyor.

Afrika dışında bilinen en eski modern insan fosili bulundu

Bilim insanları Afrika dışındaki bilinen en eski Homo Sapiens (insan) fosilinin bulunduğunu duyurdu.

Uluslararası bir araştırma ekibi, şimdiye kadar Afrika’nın dışında bulunan en eski Homo Sapiens fosilini keşfetti. Bulgular, modern insanın Afrika’yı düşünülenden en az 50.000 yıl daha önce terk ettiğini gösteriyor.

Söz konusu fosil tarih öncesi insanların yaşadığı bilinen İsrail’deki Misliya Mağarası’ndaki kazılarda 2002 yılında keşfedilmişti. Ardından günümüze kadar birçok disiplinden bir araya gelen geniş bir bilim insanları ekibi tarafından araştırıldı. Yaklaşık 15 yılın sonunda, üzerinde birkaç dişin bulunduğu çene kemiği 200 bin yıl öncesine kadar tarihlendi.

Konuyla ilgili makalenin yazarlarından biri olan Binghamton Üniversitesi’nden antropoloji profesörü Rolf Quam, “Bulgular, atalarımızın Afrika’dan, eskiden inandığımızdan çok daha önce göç ettiğinin en açık delilini oluşturuyor. Bu aynı zamanda, modern insanların potansiyel olarak diğer arkaik insan gruplarıyla daha uzun bir zaman döneminde buluşup etkileşime girdiği anlamına geliyor. Dolayısıyla biyolojik ve kültürel alışveriş için daha fazla olanakları olmuştu.” dedi.

Mağarada fosilin yanı sıra bulunan taş aletlerin de ‘Levallois’ olarak adlandırılan teknikle yontulduğu ve avlanma amacıyla kullanıldığı belirtildi.

Makalenin yazarlarından Tel Aviv Üniversitesi anatomi ve antropoloji bölümü profesörü Israel Hershkovitz ise “Zengin arkeolojik kanıtlar bize Misliya mağarası sakinlerinin auroch’lar (soyu tükenmiş büyük inek), Pers alageyiği ve ceylan gibi büyük canlıları avlayabildiğini gösteriyor. Ocaklarındaki ateşi kontrol edebiliyorlardı, bitkilerden geniş şekilde yararlanıyorlardı  ve Erken-Orta Paleolitik Çağ için taştan bir alet kutusu üretmişlerdi. Bunlar Afrika’da bulunan en erken Homo Sapiens fosilleriyle birlikte bulunanlarla benzer” dedi.

Hershkovitz taşların avlanmanın yanı sıra hayvan derisi yüzme, bitki kesme ve mineral arama gibi işlerde de kullanılabildiğini belirtti.