Afganistan'da Taliban Gazne şehrine girdi

Taliban, dün gece saatlerinden itibaren Afganistan'ın başkenti Kabil'e 120 kilometre uzaklıkta bulunan ve aynı adlı eyaletin başkenti olan Gazne'ye saldırı başlattı. 

Afganistan'da Taliban Gazne şehrine girdi

Taliban, dün gece saatlerinden itibaren Afganistan’ın başkenti Kabil’e 120 kilometre uzaklıkta bulunan ve aynı adlı eyaletin başkenti olan Gazne’ye saldırı başlattı. 

Geçtiğimiz günlerde kent çevresindeki askeri kontrol noktalarına ele geçiren Taliban dün gece itibariyle şehir merkezine girmeye başladı. Kent, son 3 ay içinde Taliban’ın eline geçen ikinci vilayet başkenti olurken, örgüt, 15 Mayıs günü de Farah vilayetinin başkentini ele geçirmişti. Aynı zamanda Taliban, Kabil-Gazne otoyolunu da kesmeyi başardı.

Çatışmalarda en az 14 Afgan güvenlik güçleri mensubunun öldüğü, 20’sinin ise yaralandığı ifade edilirken, 39 militanın ölü ele geçirildiği açıklandı.

ABD kuvvetleri tarafından verilen bilgiye göre, Gazne’deki çatışmalar, bu sabah saat 3.30 sularında durdu. Ancak, kentte bulunan AFP muhabiri, Gazne’de silah seslerinin hala duyulduğunu aktardı.

Yerel Emniyet Müdürü Ferid Ahmed Mareşal ise Taliban ile Afgan kuvvetleri arasındaki çatışmaların devam ettiğini belirtirken, Taliban savaşçılarının Gazne’ye yönelik saldırıya dün başladığını ve kenti çevreleyen askeri kontrol noktalarını ele geçirdiğini bildirdi.

Gazne Valisi Arif Nuri de, sivil yerleşim alanlarını havan toplarıyla hedef alan Taliban unsurlarının kentte ilerleyiş kaydettiğini söyleyerek, Afgan ordusundan çok sayıda askerin öldüğünü bildirdi.

Öte yandan, saldırıya ilişkin açıklama yapan Taliban Sözcüsü ise, Gazne saldırısının Bahar operasyonları kapsamında gerçekleştirildiğini belirterek, “Yüzlerce Taliban savaşçısı, kentin etrafındaki askeri noktaları ve güvenlik merkezlerini ele geçirdi” dedi.

Taliban’ın kontrol alanı artıyor

1 yılı aşkın süredir Afganistan’da Taliban’ın etkisi tekrar artış gösterdi. Ülkedeki büyük şehirlere dönük ele geçirme amaçlı Taliban saldırıları sık sık gündeme geliyor. Şehir merkezine saldırmadan önce Taliban Gazne şehrinin etrafını neredeyse komple kuşatmış durumdaydı.