Açlık grevindeki Leyla Güven’in avukatları: Sağlık sorunları başladı

PKK lideri Abdullah Öcalan için açlık grevine başlayan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in sağlık sorunlarının başladığı bildirildi.

Açlık grevindeki Leyla Güven’in avukatları: Sağlık sorunları başladı

PKK lideri Abdullah Öcalan için açlık grevine başlayan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in sağlık sorunlarının başladığı bildirildi.

Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven, ‘PKK lideri Abdullah Öcalan’a ve cezaevlerindeki siyasi tutuklulara yönelik tecrit uygulamalarını protesto etmek’ için 7 Kasım’da süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başlamıştı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyen Güven’in avukatları, tutuklu tek vekilin sağlık durumu konusunda bilgi verdi.

Avukat Cemile Turhallı Balsak, Dünya Tabipler Birliği ve Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) yayınlamış olduğu tebliğlerde açlık grevinin 14 ile 30’uncu gününün çok kritik bir süreye denk geldiğini anımsattı.

Güven’in durumunun ciddi bir eşiğe evrildiğini aktaran avukat, bu eşikten sonra birtakım belirtilerin görebileceklerini ifade etti.

‘Kilo kaybı, baş dönmesi, güçsüzlük…’

Balsak, şunları söyledi: “Bizim edindiğimiz izlenimlerde de şunu gördük: Leyla Güven son bir hafta içerisinde çok ciddi kilo kaybına uğramış, ciddi baş dönmeleri baş göstermiş, mide krampları, üşüme, güçsüzlük, baş ağrısı, uyuşukluk, unutkanlık ve konuşma güçlüğü gibi belirtiler kendini ağır bir şekilde artık göstermektedir.”

‘Hastalığı ilaç kullanımını gerektiriyor’

Avukat, Güven’e 2011’de hipofiz adenom hastalığı teşhisi konduğunu, bu hastalığın vücutta ağır hasar bıraktığını, ağır ilaç kullanımı gerektiğini aktardı: “Güven açlık grevine girdiği için bu ağır ilaçları kullanamamaktadır ve bu ilaçları kullanamadığı için tümörden kaynaklı bir rahatsızlığı açlık grevinin etkisiyle ciddi anlamda ağırlaşmıştır.”

Balsak, açlık grevindekilerin sıvı ve B1 vitamini alması gerektiğini ancak cezaevi idaresinin B1 vitamini Güven’e vermediğini belirterek Güven’in sağlık hakkının ihlal edildiğini kaydetti.