ABD'nin İran'a yaptırımları başladı

ABD'nin İran ekonomisini hedef alan yaptırımlarının ikinci bölümü bu sabah itibariyle başladı.

ABD'nin İran'a yaptırımları başladı

ABD, nükleer anlaşmadan çekilmesiyle İran’a yönelik uyguladığı yaptırımlarının enerji, finans ve gemi taşımacılığı sektörlerini içeren ikinci bölümünü uygulamaya başladı.

Trump’ın anlaşmadan çekilme kararını açıklamasının ardından ABD Hazine Bakanlığı, İran’a yönelik yaptırımların 90 ve 180 günlük iki aşamayla yeniden uygulanmaya başlayacağını duyurdu. Bu kapsamda 90 günün ardından ilk yaptırımlar 7 Ağustos’ta devreye girdi. ABD Hazine Bakanlığının verdiği 180 günlük sürenin dolmasıyla ikinci aşama yaptırımlar ise bugün  TSİ 08.00 itibariyle resmen başladı.

ABD yaptırımlarından 8 ülkenin muaf tutulacağı bu ülkeler arasında Türkiye’nin de yer aldığı belirtildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bize gelen bilgiler Türkiye’nin de içerisinde olduğu şeklinde. Detayları henüz ulaşmadı” açıklamasında bulunmuştu.

Bunu doğrulayacak ilk gelişme de dün duyurulmuştu. ABD Hazine Bakanlığı, Azerbaycan’ın Şahdeniz havzasındaki doğal gazını Türkiye’ye ve buradan Avrupa’ya taşıyacak projelerde İranlı şirketlerle iş yapılmasına izin vermişti.