ABD'li üst düzey istihbaratçı Çin'e casusluk yapmaktan tutuklandı

Çin adına casusluk yaptığı iddia edilen eski ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı çalışanı 58 yaşındaki Ron Rockwell Hansen, Seattle'dan Çin'e gitmeye çalışırken ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından havaalanında tutuklandı.

ABD'li üst düzey istihbaratçı Çin'e casusluk yapmaktan tutuklandı

Eski ABD Savunma İstihbarat Kuruluşu (DIA) çalışanı 58 yaşındaki Ron Rockwell Hansen, FBI tarafından tutuklandı.

FBI, Hansen’ın “Çin hükümetine casusluk yaparken yüz binlerce dolar karşılığı ulusal savunma bilgilerini Çin’e aktardığını” açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying ise konu hakkında bilgilerinin olmadığı yönünde açıklamada bulundu. Chunying, ” ABD ile Çin’in benzer sorunları var. Amerika ile Çin iki güçlü ülke ve her iki taraf da daha güçlü işbirliği ve ortag güven oluşturmalı” dedi.

Eski ajanın yapılan suçlamada mahkum olması halinde ömür boyu hapis cezası alabileceği kaydediliyor.

GÖREVİ BİTTİKTEN SONRA YENİDEN GİZLİ BİLGİLERE ULAŞTI

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre, ABD Adalet Bakanlığı’nın mahkeme belgelerinde Hansen’in ABD Ordusu’nda elektronik muhabere istihbaratı ve beşeri istihbarat alanlarında çalıştıktan sonra Savunma Bakanlığı İstihbaratı tarafından 2006’da sivil istihbarat görevlisi olarak işe başladığı öğrenildi.

İyi derecede Çince ve Rusça bilen Hansen’in yıllarca gizli belgelere erişimi bulunan bir yetkili olduğu ve 2013-17 arasında sık sık Çin’e gidip geldiği belirtiliyor.

Hükümet için çalışmayı bıraktıktan sonra tekrar tekrar gizli bilgilere ulaşmaya çalıştığı ve bu girişimlerinin yetkilileri şüphelendirdiği kaydediliyor.