'ABD'li temsilci Taliban ile görüştü'

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'ın Taliban ile Afganistan savaşını sonuçlandırmak için gçrüştüğü iddia edildi.

'ABD'li temsilci Taliban ile görüştü'

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’ın Taliban ile Afganistan savaşını sonuçlandırmak için gçrüştüğü iddia edildi.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ)’de yer alan habere göre, ABD’li temsilci  Zalmay Halilzad, Katar’ın başkenti Doha’da Taliban temsilcileriyle görüştü. Son 4 ayda 2. kez Talibanla görüşüldüğünü ifade edilirken görüşmenin içeriğine yönelik bilgilerin net olmadığı aktarıldı.

WSJ, haberi söz konusu görüşmeyi takip eden bir yetkiliye dayandırarak, bu durumun 17 yıldır devam eden Afganistan savaşını sonuçlandırabilmek amacıyla yürütüldüğünü belirtti.

Halilzad, geçen ay ‘Afganistan Özel Temsilciliği’ne getirilmesinin ardından 4-14 Ekim tarihlerini kapsayan Afganistan, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Suudi Arabistan turuna çıkmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Halilzad’ın ziyaretlerini, “Özel Temsilci Halilzad’ın misyonu, ABD’nin Taliban’ı müzakere masasına getirme çabalarını koordine etmek ve yönlendirmektir.” olarak belirtmişti.

Açıklamada ayrıca, Zalmay Halilzad’ın “özel temsilci” olduktan sonraki ilk görevi olan bu ziyaretin, ABD’nin Taliban konusundaki yaklaşımını ve Afgan hükümetiyle çalışma isteğini yansıttığı ifade edilmişti.