ABD’li komutan: Türklerle her gün birlikte çalışıyoruz, gerilim işbirliğini etkilemez

ABD öncülüğündeki 'IŞİD karşıtı' koalisyonun sözcüsü Sean Ryan, Türkiye’yle yaşanan siyasi gerilimin Suriye'de TSK’yla çalışmayı etkilemeyeceğini söyledi.

ABD’li komutan: Türklerle her gün birlikte çalışıyoruz, gerilim işbirliğini etkilemez

ABD öncülüğündeki sözde ‘IŞİD karşıtı koalisyon’un sözcüsü Sean Ryan, Washington-Ankara krizinin sadece siyasi olduğuna işaret ederek, ‘Türkiye ile birlikte çalışıyoruz, süreç gayet iyi’ açıklamasında bulundu.

“Yaşanan askeri nitelikte bir gerilim değil. Konuyu daha çok siyasi bir gerilim olarak değerlendiriyorum” diyen ABD’li komutan, “gerilimin istihbarat ve terörle mücadele alanındaki bilgi paylaşımını sekteye uğratabileceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını” kaydetti.

Türkiye ile ABD arasında Menbiç mutabakatı doğrultusunda atılan adımlara da değinen sözcü Ryan, Menbiç’te ABD ile Türk askerlerinin müşterek devriye faaliyetlerine ilişkin ön çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Türkiye ile ABD, Menbiç’te kontrolün YPG’den yerel güçlere devredilmesini öngören yol haritasında iki ülke askerleri arasında “ortak devriye” için eğitim süreci başlamıştı. Telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularına yanıt veren Ryan, “Türkiye ve ABD, bölgede istikrar ve güvenliği sağlamayı taahhüt etti” diye konuştu.

Belirlenen yol haritasının hayata geçirilmesi konusunda da Ryan, “Bunun uygulanması sahadaki gelişmelerle yakından bağlı. Şu anda YPG’nin (çekilmesine dair) elimde sayısal veriler yok çünkü biz YPG ile çalışmıyoruz; ben onlar adına konuşamam. Ama bu Türkiye ile ABD arasındaki mutabakatın bir parçası ve koalisyon sözcüsü olarak farklı bir açıklama yapamam” dedi.

“BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ”

Türkiye ile ABD arasında Brunson kriziyle tırmanan ve yaptırımlarla devam eden siyasi gerilimin istihbarat paylaşımını ve işbirliğini etkileyip etkilemediğini sorusunu yanıtlayan Ryan, “Türklerle her gün çalışıyoruz ve Türk meslektaşlarımızla süreç gayet iyi, dolayısıyla bunun (gerilimin işbirliğini etkilemesi) doğru olduğunu hiç sanmıyorum” dedi.