ABD'li firma McKinsey ile anlaşması bozulan Berat Albayrak ilk kez konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, AKP’nin Kızılcahamam kampında partililere seslendi.

ABD'li firma McKinsey ile anlaşması bozulan Berat Albayrak ilk kez konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, AKP’nin Kızılcahamam kampında partililere seslendi.

Albayrak ABD ziyareti sırasında “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” açıklamasında bulunmuş ve tartışmaları ateşlemişti.

Erdoğan ise Kızılcahamam’daki konuşmasında “Son günlerde finansal danışmanlık şirketi alınan bir şirket üzerinden yapılan tartışmalar ülkemizi aynı cendereye sokma gayretidir. Hiç kimse Türkiye’yi yeniden uluslararası kuruluşların boyunduruğu altına sokamaz. Ana muhalefetin başındaki zat şunu iyi bilsin, bayrağımızın dalgalanması, ezanımızın susmaması konusunda ne kadar kararlıysak bu konuda da o kadar kararlıyız.” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın McKinsey ile anlaşma konusunda geri adım atması sonrasında ilk kez konuşan Berat Albayrak, ekonomide dengelenme sürecinin başladığını söylediği konuşmasında, enflasyonla güçlü bir mücadele programı açıklanacağını belirtip, “Bütçe disiplininden taviz yok” açıklamasında bulundu.,

AKP 27. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda milletvekillerine dönük ve basına kapalı bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı, Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire oranının 28 olduğunu, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde yüzde 49, OECD ülkelerinin ortalamasının ise yüzde 111 olduğunu ifade etti. Türkiye’nin kamu borçluluk oranında gayet iyi seviyede olduğunu da belirten Albayrak, hane halkı borcunun Türkiye’de milli gelire oranının yüzde 16, gelişmekte olan ülkeler ortalamasının yüzde 36, dünya ortalamasının ise yüzde 60 olduğunu söyledi.

Son 2 aydır Türkiye’ye karşı spekülatif ataklardan bahseden Albayrak, bu ataklara karşı Türkiye’nin attığı adımları milletvekillerine anlatmaya çalıştı. TL’yi güçlendirmek için atılan adımlar, sözleşmelerde TL’ye geçiş ve bankaları rahatlatmaya yönelik atılan adımlardan bahseden Albayrak, son 2 aydır spekülatif adımlara karşı Türkiye’nin attığı etkili adımlar sayesinde Türkiye’nin 550 puana çıkan risk primlerinin 350 seviyesine düştüğünü açıkladı. Son yaşanan ekonomik soruna ilişkin ekonomide dengelenme sürecinin başladığını söylerken, McKinsey konusuna değinmedi.