AB’den Türkiye’ye uyarı: Komşuluk ilişkilerine zarar verecek eylemlerden kaçınmalı

Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon çalışmalarının Türk ordusu tarafından engellendiği iddiası üzerine Avrupa Komisyonu Türkiye'yi uyardı.

AB’den Türkiye’ye uyarı: Komşuluk ilişkilerine zarar verecek eylemlerden kaçınmalı

Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon çalışmalarının Türk ordusu tarafından engellendiği iddiası üzerine Avrupa Komisyonu, Türkiye’yi “komşuluk ilişkilerine zarar verecek eylemlerden kaçınması” konusunda uyardı.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye, komşuluk ilişkilerine tartışmasız bağlı kalmalı ve Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkeyle ihtilaf yaratacak her türlü kaynaktan, tehditten veya eylemden kaçınmalı” ifadeleri yer aldı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: Güney Kıbrıs bölgede güvenliği ve istikrarı tehlikeye atıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Pazar günü yayınladıkları açıklamada, Güney Kıbrıs’ın keşif faaliyetlerinin Kıbrıslı Türklerin bağımsızlıklarını ihlal ettiğini belirterek, bölgedeki güvenliğin ve istikrarın bozulduğunu belirtmişti.

Açıklamada, Kıbrıs Adası’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türklerinin doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını hiçe sayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, tüm uyarılarımıza rağmen Doğu Akdeniz’deki tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerini yürütmektedir.”

“Evvelce de defaatle vurguladığımız üzere, Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığımızdaki hak ve menfaatlerimizi korumaya devam edeceğimiz gibi, Kıbrıs Türk tarafına verdiğimiz destek çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte gerekli adımları atmaya da kararlıyız.” İfadeleri yer almıştı