AB'den tepki: ABD ile müzakere kapısı kapandı

Avrupa Birliği Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, ABD'nin AB menşeli çelik ve alüminyum ürünlerine ek gümrük vergi uygulamasından dolayı AB ile ABD arasında ticaret müzakere kapısının kapandığını belirtti.

AB'den tepki: ABD ile müzakere kapısı kapandı

Avrupa Birliği Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, ABD’nin AB menşeli çelik ve alüminyum ürünlerine ek gümrük vergi uygulamasından dolayı AB ile ABD arasında ticaret müzakere kapısının kapandığını belirtti.

Malmström, dün Brüksel’de yaptığı konuşmada, çelik ve alüminyum ürünleri için ABD’nin kalıcı muafiyet vermesi ve ardından eşit koşullarda istişare yapılması halinde ticaret müzakeresinden yana olduklarını kaydederek; “Talebimiz karşılanmadı, bunun için şu an ABD’ye müzakere kapısı kapandı.” dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May aynı gün yaptığı açıklamada, ABD’nin ithal çelik ve alüminyum ürünlerine yüksek gümrük vergisi koyma kararından üzüntü duyduklarını ve AB ile birlikte ilgili sektör ve işçilerini koruyacaklarının söyledi. May, çelik ve alüminyum sektörünün İngiltere için çok önemli olduğunu ve aynı zamanda savunma sektörü dâhil ABD’nin ilgili sektörlerine katkılar sağladığını savundu.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross 31 Mayıs’ta ABD Başkanı Donald Trump’ın AB, Kanada ve Meksika’nın çelik ve alüminyum ürünlerine muafiyet süresini uzatmamaya karar verdiğini ve 1 Haziran’dan itibaren adı geçen üç ekonomi topluluğundan ithal çelik ürünlerine yüzde 25 ve alüminyum ürünlerine yüzde 10 ek vergi koyacaklarını duyurdu. ABD’nin son kararı AB’de büyük hoşnutsuzluk ve eleştiri topladı, ayrıca AB ile ticaret gerginliğinin tırmanmasına yol açtı.