ABD'den yeni 'sınır gücü' açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin tepki gösterdiği 'sınır gücü' adımı üzerine yeni bir açıklama yaptı.

ABD'den yeni 'sınır gücü' açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada ABD’nin Suriye’de “yerel güçleri” eğitmeyi sürdürdüğü, ancak eğitilen bir “sınır muhafızı” gücü olmadığı söylendi.

ABD öncülüğündeki ‘IŞİD Karşıtı Koalisyon’, en büyük bileşenini YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurlarından ‘sınır gücü’ kurma sürecinin başlatıldığını açıklamıştı. Bu yeni silahlı oluşuma ‘Sınır Güvenlik Gücü’ (BSF) adı verilmişti. Bu açıklamadan hemen sonra ise Türkiye’den tepki gelmişti.

Reuters‘ın haberine göre Pentagon sözcülerinden Eric Pahon’un yazılı açıklamasında sınır güvenliği gücü eğitim verildiği reddedilmezken, “ABD, Suriye’de yerel güvenlik güçlerini eğitmeye devam ediyor. Eğitim, toplumları yıkıma uğramış mültecilerin evlerine dönmeleri için güvenliği artırmak üzere tasarlanmıştır. IŞİD’in aynı zamanda yönetimsiz ve kurtarılmış olan yerlerde tekrar ortaya çıkmaması için gereklidir. Bu yeni bir ‘ordu’ veya ‘konvansiyonel sınır muhafız gücü’ değildir” ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu gücün ve verilecek eğitimin “IŞİD karşıtı kampanya”nın amaçlarına uygun olduğunu öne süren Pahon, eğitilen güçlerin “istikrar” çalışmalarını kolaylaştıracağını ve Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Cenevre Sürecine destek sağlayacak koşulları oluşturacağını belirtti.

ABD’den yapılan daha önceki açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri’ne sınır gücü kurulmak üzere eğitim verildiği söylenmişti. 30 bin kişiden oluşacak gücün, yarısının SDG’li olacağı belirtilmişti.