ABD'den 'Osmanlı tokadı' yanıtı

ABD Dışişleri Sözcüsü, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Ömürlerinde hiç Osmanlı tokadı yememiş oldukları çok açıktır" sözünü yanıtladı.

ABD'den 'Osmanlı tokadı' yanıtı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, basın toplantısında bir gazetecinin aktardığı “Erdoğan’ın “Ömürlerinde hiç Osmanlı tokadı yememiş oldukları çok açıktır” sözü için “Komik yoruma cevap vermeyeceğim” dedi.

Toplantıda gazetecinin “Türk hükümetinden Afrin’deki operasyonu doğuya Menbiç’e doğru genişletmemelerini talep ediyor ve rica ediyordunuz. Buna cevap olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘bizi vururlarsa sert karşılık veririz diyenlerin ömürlerinde hiç Osmanlı tokadı yememiş oldukları da çok açıktır’ şeklinde bir açıklama yaptı. İlk olarak ABD’nin hiç Osmanlı tokadı deneyimi oldu mu? Erdoğan’ın neyi kastettiğini biliyor musunuz? Bu konuda bir fikriniz var mı?” sorusuna yanıt veren Nauert, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Türkiye’ye yapacağı ziyareti hatırlattı.

“NATO MÜTTEFİKİMİZİN ENDİŞELERİ SON DERECE MEŞRU”

“Sayın Bakan, Erdoğan’la bizim endişelerimiz ve NATO müttefiğimiz olan Türkiye’nin son derece meşru güvenlik endişeleri konusunda çok açık bir şekilde görüştü.”  diyen Nauert, “Türkiye’nin Suriye’nin bazı bölgelerinde faaliyet gösteren bazı unsurlar konusunda son derece meşru güvenlik endişeleri olduğunu anlıyoruz. Bunu anlıyoruz ve bu konuda hem onlar için hem Suriye’dekiler için hem de ABD ve diğerleri için işe yarayan bir çözüm üzerinde konuşabilmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Nauert, ‘Osmanlı tokadı’ ifadesi ile ilgili olarak ise, “Bakanın görüşmelerinin önüne geçmek istemiyorum ve bahsettiğiniz komik yorumla ilgili olarak da her yabancı liderin açıklamasına cevap veremeyeceğim.” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin tepkisine karşın Menbiç’te kalacaklarını ve “Bizi vurursanız agresif karşılık veririz” diyen ABD’li Korgeneral Paul E. Funk’a “Ömürlerinde hiç Osmanlı tokadı yememiş oldukları da çok açıktır” diyerek tepki vermişti.