ABD'den Kaşıkçı açıklaması: İran sebebiyle Suudi Arabistan'la ilişkilerimizi bozamayız

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yeni bir açıklama yaparak; Kaşıkçı'yı öldürenlerden hesap soracaklarını, ancak Suudi Arabistan'la stratejik ilişkilerini de devam ettireceklerini belirtti. 

ABD'den Kaşıkçı açıklaması: İran sebebiyle Suudi Arabistan'la ilişkilerimizi bozamayız

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin yeni bir açıklama yaparak; Kaşıkçı’yı öldürenlerden hesap soracaklarını, ancak Suudi Arabistan’la stratejik ilişkilerini de devam ettireceklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Pompeo, Trump hükümetine yakınlığıyla bilinen Fox News kanalına konuştu. Açıklamasında İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya da değinen Pompeo, “Bu cinayeti işleyenleri sorumlu tutacağız. Aynı zamanda ABD ‘nin Suudi Arabistan’la olan stratejik ilişkisini koruyacağız.” ifadelerini kullanırken, cinayetle ilgili bakanlığının çalışmalarının devam ettiğini de aktardı.

Pompeo, Kaşıkçı’nın ölümüyle ilişkilendirilen 16 kişinin vizelerinin iptal edildiğini belirtirken, ABD ile Suudi Arabistan ilişkilerinin devam edeceğini vurguladı. Pompeo, ABD ve Suudi Arabistan ilişkilerinin, ‘İran’ın yayılmacı politikalarına karşı’ önemine de vurgu yapmayı ihmal etmedi.

ABD Başkanı Donald Trump da bir taraftan Suudi Arabistan’a yaptırım uygulanabileceğini açıklarken, ikili ilişkileri bozmak niyetlerinin olmadığını vurgulamıştı.