ABD'den İran'a yeni yaptırım

ABD, İran’daki 20 şirket ve bankayı yaptırım listesine ekledi.ABD, İran’daki 20 şirket ve bankayı yaptırım listesine ekledi.

ABD'den İran'a yeni yaptırım

ABD, İran’daki 20 şirket ve bankayı yaptırım listesine ekledi. Yaptırımın gerekçesi olarak ‘Devrim Muhafızları’nın Besiç milislerini desteklemeleri’ gösterildi.

ABD İran’daki 20 şirket ve bankaya yaptırım uygulayacağını açıkladı. İran’ın önde gelen bankalarından Bank Mellat ve Mehr Eqtesad Bank’ın yaptırım listesine eklendiği belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisinden (OFAC) yapılan açıklamaya göre, yaptırım listesinde İran Devrim Muhafızları ile bağlantısı olduğu ileri sürülen şirketlere, finansal ve teknik destek sağlayan Parsian Bank, Sina Bank, Bahman Group gibi bankalar yer alıyor.

Mellat bankası ise “iç ve dış saldırganlık amacıyla temettü, faizsiz ödünç para ve kredi şeklinde her yıl milyonlarca dolar” aktarmakla suçlanıyor.

ABD’nin yaptırım listesine büyük üretici şirketler ve yatırım şirketleri de bulunuyor. OFAC’ın yaptırım uygulayacağı diğer kurumlar şöyle:

“Parsian Bank, Sina Bank, Andisheh Mehvaran Yatırım Şirketi, Mehr Eqtesad Finans Grubu, Taktar Yatırım Şirketi, Tadbirgaran Atiyeh İran Yatırım Şirketi, İran Çinko Madenleri Kalkınma Şirketi, Negin Sahel Royal Yatırım Şirketi, Technotar Mühendislik Şirketi, Zanjan Asit Üretim Şirketi, Parsian Catalyst Kimya Şirketi, Calcimin, Bahman Group, Bandar Abbas Çinko Üretim Şirketi, Qeshm Çinko Eritme ve Küçültme Şirketi.”

Yaptırımların İran’ın milyarlarca dolarlık varlıklarının bloke edilmesini sağlayacağı düşünülüyor.