ABD’den İran yaptırımları konusunda tehdit

ABD Dışişleri Bakanlığından yöneticiler, ABD'de Başkan Donald Trump yönetiminin İran yaptırımlarını sert bir şekilde devreye sokacağını belirttiler.

ABD’den İran yaptırımları konusunda tehdit

ABD Dışişleri Bakanlığından yöneticiler, ABD’de Başkan Donald Trump yönetiminin İran yaptırımlarını sert bir şekilde devreye sokacağını belirterek, yaptırımların İran ekonomisi üzerinde yıkıcı etkileri olacağını bildirdi. Trump, İran’a yönelik ambargoları ihlal edenlere sert yaptırımlar ve müdahalelerde bulunacağını kararname aracılığıyla açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, Trump’ın İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından uygulayacağını belirttiği yaptırımların ilk aşaması hakkında basına bilgi verdi.

Yaptırımlar hakkında “Bu yaptırımların finansal anlamda İran ekonomisine çok önemli bir etkisi olacağı noktasında hiçbir şüphe yok.” değerlendirmesiyle yaptırımların gece yarısı başlayacağını belirttiler.

Yöneticiler, yaptırımların ABD doları, altın, değerli maden, çelik, kömür ve otomobil endüstrisini hedef aldığını belirtti.

“Hedefimiz İran’da rejim değişikliği değil”

Yaptırımların amacının İran’da herhangi bir rejim değişikliğine gitmek olmadığını savunan yetkililer, “İran’ın tavırlarını değiştirmesini bekliyoruz, hedefimiz rejim değişikliği değil” dedi.

ABD‘nin İran’a karşı uygulayacağı yaptırımlarla ilgili “küresel bir koalisyon kuramadığı” yönündeki eleştirelere karşı ise yetkililer, şu cevabı verdi:

“İran’ın habis tavırlarına karşı küresel bir koalisyon kurmaya çalışıyoruz. Şunu açık bir şekilde söyleyebilirim ki, bu konuya ilişkin Başkanlık kararnamesini sert bir şekilde uygulayacağız ve diğer yetkileri kullanacağız. Diğer ülkelerle de bunu yapmaları için konuşuyoruz fakat kimsenin bir şüphesi olmasın ki bu yetkilerimizi kullanacağız.”

Trump’tan İran yaptırımları ile ilgili yeni kararname

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik ambargoları ihlal edenlere yaptırım uygulanmasını sağlayacak yeni bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

ABD‘nin İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi çerçevesinde uygulamaya geçecek yaptırımların ihlal edilmesini önlemeye amacıyla çıkarılan kararnamede, “İran’ın ABD dolarına ve değerli metallere erişimine, enerji sektörüne, ABD‘nin kara listesindeki vatandaşlarına, nakliyat ve gemi yapımı ve liman operasyonlarına destek verenlere” yaptırım uygulanması talimatı verildi.

Kararnameye göre, “7 Ağustos 2018 ve sonrasında, İran hükümetinin ABD doları ve değerli madenleri satın almasına ve temin etmesine yardım eden, sponsorluk yapan, finansal, maddi veya teknolojik destek sağlayanlar” ABD‘nin yaptırımlarına tabi tutulacak.

Ayrıca, İran otomotiv sektörünü ilgilendiren ürün ve hizmetleri satan, tedarik veya transfer edenler yine 7 Ağustos 2018 tarihinden itibaren yaptırımlarla cezalandırılacak.

“5 Kasım 2018 ve sonrasında İran Ulusal Petrol Şirketi, Naftiran Ticaret Şirketi ve İran Merkez Bankası’na yardım eden, sponsorluk yapan, finansal, maddi veya teknolojik destek sağlayanlara” da yaptırım uygulanacak.