ABD'den Filistin riyakarlığı

Nikki Haley, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) finansal desteğin yüzde 80 oranında azaltılmasının Filistinlilere yardım etmeleri karşısında engel olmadığını ifade etti.

ABD'den Filistin riyakarlığı

ABD’nin Birleşmiş Milletler(BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) finansal desteğin yüzde 80 oranında azaltılmasının Filistinlilere yardım etmeleri karşısında engel olmadığını ifade etti.

‘ABD’nin yaptıklarının yanında hiçbir şey’

Yıllarca İsrail’in Filistin saldırılarını güçlendiren ve destekleyen ABD emperyalizmi, Filistin konusunda yaptığı açıklamalar ile riyakarlığını su yüzüne çıkarıyor. Son olarak BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Haley, geçen yıl İran, Cezayir ve Tunus gibi ülkelerin UNRWA örgütüne katkısının ‘sıfır’ olduğunu, Pakistan ve Mısır’ın 20 bin dolar, Çin’in 350 bin, Rusya’nın da 2 milyon dolar, Kuveyt’in 9 milyon, Birleşik Arap Emirlikleri’nin 12.8 milyon, Türkiye’nin 6.7 milyon dolar katkıda bulunduğunu ifade etti. Haley, ABD’nin ise 364 milyon dolar destek verdiğini kaydederek, “Bu, diğer tüm ülkelerin yaptığından 10 kat daha fazla” dedi.

ABD’nin 1993’ten beri Filistinlilere 6 milyar dolardan fazla yardım yaptığını ifade eden Haley, “Arap ülkeleri, ki bunların bir kısmı zengin ülkeler, Filistinlilere ne kadar yardım yaptı? ABD’nin yaptıklarının yanında hiçbir şey” ifadelerini kullandı.

‘Çok cömert insanlarız’

Haley, konuşmasında “Çok cömert insanlarız, insani yardıma odaklıyız ve durumundan gerçekten endişe duyduğumuz Filistin halkına yardım etmenin yollarını aramaya devam ediyoruz. Ama aptal da değiliz, eğer elimizi dostluk cömertlikle uzattıysak ısırılmasını da beklemeyiz” ifadelerini kullandı.

Haley, “Şunu kabul etmeliyiz ki Filistinlilerin ihtiyaçları, Rusya, Türkiye veya Fransa’dan çok ABD’nin sorunu değil” diye ekledi.