ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton: Uluslararası Ceza Mahkemesi bizim için ölmüştür

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD'nin işlediği savaş suçlarına soruşturma açan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni hedef alarak, 'Uluslararası Ceza Mahkemesi bizim için ölmüştür' dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton: Uluslararası Ceza Mahkemesi bizim için ölmüştür

ABD yönetiminin dünya üzerindeki çatışma bölgelerinde işlediği savaş suçlarına yönelik soruşturma açan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne ABD’den tepki geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, mahkemeyi, Afganistan’da ABD ordusu ve istihbarat yetkililerinin savaş suçu işlediğine ilişkin soruşturma açması halinde yaptırımla tehdit etti ve “mahkeme ile işbirliği yapmayacağız” dedi.

“ABD ASKERLERİNİN KADERİNİ VENEZUELA VE FİLİSTİN’E BIRAKMAYIZ”

Bolton, başkent Washington’da muhafazakar olarak bilinen Federal Society adlı kuruluşta bir konuşma yaptı. Konuşma metninin içeriği daha önce basına yansımıştı.

Konuşmasında sert ifadelere yer veren Bolton, “ABD askerlerinin kaderini Venezuela ve henüz devlet olmayan Filistin Yönetimi gibi üyelerin bulunduğu bir mahkemenin eline bırakır mısınız? Biz bırakmayız” dedi.

HAKİMLERE ABD’YE GİRİŞ YASAĞI TEHDİDİ

Bolton, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Afganistan’da ABD askerlerinin işlediği savaş suçları konusunda soruşturma açması halinde, mahkeme yargıçlarına ABD’ye giriş yasağı getirme ve mahkemenin fonlarına da yaptırım uygulama tehdidinde bulunarak, “Böyle bir durumda seyirci kalmayız” ifadesini kullandı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton “ABD vatandaşlarını ve müttefiklerimizi Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturmalarından korumak için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.