ABD: Türk ordusuyla birbirimize ateş açmamak için müzakereler yürütüyoruz

ABD Savunma Bakanlığı’ndan Mark Swayne, Suriye'nin Menbiç bölgesinde TSK ile karşı karşıya gelmemek için müzakereler yürüttüklerini söyledi.

ABD: Türk ordusuyla birbirimize ateş açmamak için müzakereler yürütüyoruz

Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS), “Rakka’yı istikararlaştırma çalışmaları ve alandaki operasyonları Amerika’nın hedefleri doğrultusunda birleştirme” paneli düzenledi.

Amerika’nın Sesi’nden Serhan Akif Akyıldız’ın haberine göre, Panelde bir süre önce IŞİD’den kurtarılan Rakka ve bölgeye yönelik yardım faaliyetleri tartışılırken, Türkiye’nin Afrin operasyonu ve Menbiç’e olası müdahalesi de gündemdeydi.

Savunma Bakanlığı’ndan Mark Swayne, Türkiye’yle askeri alanda ilişkilerinin çok iyi olduğunu ve Türkiye’nin Menbiç’e doğru harekete geçeceğini gösteren bir işaret görmediğini söyledi.

‘IŞİD’İN GERİ DÖNMESİNİ İSTEMEYİZ’

Swayne, “Menbiç Amerikan askerlerinin bulunduğu bir yer. NATO müttefikimizle askeri alanda iletişimimiz mükemmel. Ve bunun değişmesini beklemiyorum. Askeri iletişim devam edecek ve Menbiç’e gidecekleri yönünde hiçbir belirti görmüyorum. Suriye’de şiddet arttığında, istikrarsızlık şansı arttığında endişeleniyoruz, çünkü bunun, kayıp sayısını, mülteci akışını ve evlerini kaybedenlerin sayısını arttırma ihtimali olur. IŞİD’i yenerken bunun sürdürülebilir olmasını isteriz. IŞİD’in geri dönmesini istemeyiz” dedi.

Swayne, koşullara göre Suriye’de askeri varlıklarını sürdürmeyi planladıklarını, bunun amacının terör bağlantılı direnişle mücadele olduğunu savundu.

Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu Bölümü Suriye Geçiş ve Müdahale Birimi Direktörü Karen Decker ise Türk medyasının iki ülke ilişkileri konusunda yardımcı olmadığını savundu.

‘TÜRKİYE VE AMERİKA’NIN BİRBİRİNE ATEŞ AÇMAMASI İÇİN MÜZAKERELER YÜRÜTÜLÜYOR’

Decker, “Türk medyası Türk-Amerikan ilişkileri konusunda yardımcı değil. Afrin’deki operasyonun Türkiye’de popüler olduğu belirtiliyor ama Afrin’deki popülerlikle Türkiye ve Amerika’nın birbirine ateş açması arasında çok büyük fark var. Askeri kanallardan müzakereler yürütülüyor böyle bir durumla karşılaşmamak için” şeklinde konuştu.

Decker, Türkiye’nin son 2 yıldır Amerika’nın Suriye’deki ortaklıkları nedeniyle çok kızgın olduğunu da belirtti ve bunun yardım faaliyetlerini zorlaştırdığını söyledi.

Decker, “Sanırım Savunma Bakanı Mattis, ‘Türkiye IŞİD’in barındığı ülkeye sınırı olan ve kendi içinde direniş olan tek NATO ülkesi’ olduğunu söylemişti.

‘TÜRKİYE PKK KONUSUNDA DUYGUSAL’

Türkiye’nin PKK konusunda duygusal olduğunu söyleyen Decker, “Güvenlik endişeleri konusunda empati yapmaya çalışıyoruz. Türk tarafının söylemindeki seviye yardımcı değil. Hoşnutsuzluklarını göstermek için Türkiye dışında insani yardım faaliyet gösteren ortaklara yaptırım uyguladılar. Türkiye’den Suriye’nin doğusuna sınırdan destek olanağı yok. Görevlileri başka yerlere kaydırmak zorunda kaldık. Bence Türkiye’nin bu konuda gösterdiği duygusal karşılık kısa görüşlü. Fakat kapıyı tamamen üzerimize kapamadılar. Bence bunun bir nedeni 2 milyon mülteci daha almak istemiyorlar” dedi.