ABD 'Suriyeli muhalifler'i fonlamayı kesiyor mu?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD’nin ‘Suriye’nin istikrara kavuşması’ için verilmesi planlanan 230 milyon dolarlık meblağı farklı amaçlara için kullanacaklarını duyurdu.

ABD 'Suriyeli muhalifler'i fonlamayı kesiyor mu?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD’nin ‘Suriye’nin istikrara kavuşması’ için verilmesi planlanan 230 milyon dolarlık meblağı farklı amaçlara için kullanacaklarını duyurdu. Bu açıklama “ABD ‘Suriyeli muhalifler’i fonlamayı kesiyor mu?” sorusuna neden oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın ‘bağışladığı’ 100 milyon dolar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ‘bağışladığı’ 50 milyon dolar gibi yardımlarla ‘Suriye’nin yenilenmesi için’ 300 milyon dolara yakın para topladıklarını açıklayan Nauert, “Koalisyondaki kilit ortaklarımızın ödemeleri sonucunda Dışişleri Bakanı (Mike) Pompeo, daha önce Suriye’nin istikrara kavuşturulması için verilmesi değerlendirilen yaklaşık 230 milyon doların farklı amaçlara aktarılması için talimat verdi” dedi.

Nauert, “Dışişleri Bakanlığı, Kongre’yle işbirliği halinde bu parayı dış politikanın diğer kilit önceliklerini desteklemeye yönlendirecek. Bu karar ABD’nin Suriye’deki stratejik hedeflerine olan bağlılığımızı azaltmayacak. Başkan (Donald Trump), IŞİD yenilgiye uğratılana kadar Suriye’de kalmaya hazır olduğumuzu net bir şekilde ifade etmişti. Biz de İran güçlerinin ve destekçilerinin Suriye’den çekilmelerinin sağlanması konusuna odaklanmış durumdayız.” diye konuşarak, dış politikada öncelikli planlara paranın aktarılacağını vurguladı.

Kararın insani yardımları kapsamayacağını da belirten Nauert “Ayrıca Suriye krizinin BM çatısı altında yürütülen süreç çerçevesinde barışçıl yollardan çözülmesi için uluslararası partnerlerimizle çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Sözcü, ABD’nin Suriye’deki önceliklerinin değişmediğini, DEAŞ’ın tamamen ortadan kaldırılması amacına bağlı olduklarını da iddia etti.