ABD Savunma Bakanı görevini bırakıyor

ABD yönetiminde bir bakan daha normal görev süresini tamamlamadan ayrılıyor: Savunma Bakanı Jim Mattis iki yıldır sürdürdüğü görevini bırakıyor.

ABD Savunma Bakanı görevini bırakıyor

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis Şubat ayı sonunda görevden ayrılacağını açıkladı. Mattis’in bu kararı ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ardından geldi. Mattis istifa mektubunda “Görüşleri sizinkine daha yakın bir savunma bakanıyla çalışma hakkınız var” ifadesini kullandı.

Amerika’nın Sesi‘nin aktardığına göre, ABD Savunma Bakanı Mattis uzun istifa mektubunun başında ABD’nin ulusal güvenlik stratejisindeki bazı başlıklarda son 2 yılda kaydedilen ilerlemeden gurur duyduğunu belirtti. Mattis mektubunun geri kalanında “stratejik çıkarları ABD’ninkilerle örtüşmeyen Çin ve Rusya’ya karşı ABD’nin sağlam ve kararlı duruş sergilemesi gerektiğini” vurguladı.

“Çin ve Rusya kendi çıkarlarını komşularının, Amerika’nın ve müttefiklerimiz pahasına ilerletmek amacıyla başka ülkelerin ekonomik, diplomatik ve güvenlik kararlarıyla üzerinde veto yetkisi kazanarak kendi otoriter modelleriyle uyumlu bir dünya oluşturmayı amaçlıyor.” diyen Mattis, “Bu nedenle ortak savunmayı sağlamak amacıyla Amerikan gücünün bütün araçlarını kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.