ABD öncülüğündeki koalisyondan 'Fırat'ın doğusu' mesajı: Türkiye'ye baskı uygulanmalı

ABD öncülüğündeki koalisyon, Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki Tel Abyad ve Kobani'ye obüs atışlarına tepki olarak Demokratik Suriye Güçleri'nin IŞİD'e karşı operasyonlarını durdurduk açıklamalarını doğrularken, bu duruma sebep olarak 'Türkiye'nin sınırötesi saldırıları'nı göstererek Türkiye'ye "askeri çabalarını ABD ile uyumlu hale getirmesi" çağrısında bulundu.

ABD öncülüğündeki koalisyondan 'Fırat'ın doğusu' mesajı: Türkiye'ye baskı uygulanmalı

YPG’nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) “Türkiye Fırat’ın doğusunu vurmayı bırakana kadar IŞİD’e karşı operasyonları durdurduk” açıklamasının ardından, ABD öncülüğündeki kaolisyondan da hem DSG’ye hem de Türkiye’ye yönelik açıklamalar geldi.

ABD öncülüğündeki koalisyon, Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki Tel Abyad ve Kobani’ye obüs atışlarına tepki olarak Demokratik Suriye Güçleri’nin IŞİD’e karşı operasyonlarını durdurduk açıklamalarını doğrularken, bu duruma sebep olarak ‘Türkiye’nin sınırötesi saldırıları’nı göstererek Türkiye’ye “askeri çabalarını ABD ile uyumlu hale getirmesi” çağrısında bulundu.

Sputnik’in haberine göre, IŞİD’le savaşan ABD öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Albay Sean Ryan ise sosyal medya hesabından “DSG, Türkiye’nin sınırötesi saldırılarına tepki olarak IŞİD’e karşı saldırı eylemlerini askıya aldı. Gerginliği düşürmek için hem Türkiye hem de DSG ile iletişim içindeyiz. Amaç, IŞİD’i yenmek için birlik içinde odaklanmamız.” paylaşımını yaptı.

‘TÜRKİYE, ASKERİ ÇABALARINI ABD İLE UYUMLU HALE GETİRMELİ’

Albay Sean Ryan, Türkiye’ye askeri çabalarını ABD ile uyumlu hale getirmesi çağrısında da bulunarak “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar bağlamında, tüm askeri ortakları ve koalisyon üyelerini çabalarını aralarında senkronize hale getirmeye teşvik ediyoruz ki, üyelerimizin güvenli şekilde faaliyette bulunmaya devam etmelerini garanti altına alabilelim” değerlendirmesinde bulundu.

Ek olarak Ryan, koalisyonun amacının değişmediğini vurgulayarak “Türkiye’nin vatandaşlarının güvenliğine ilişkin endişelerini anlıyoruz. Bu arada koaliyonun amacı değişmemiştir: IŞİD’i kalıcı yenilgiye uğratmak, bunu sağlamanın en iyi yolu da birlikte çalışmak ve birlikte iletişim halinde olmaktır.” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’YE BASKI UYGULANMALI’

DSG’nin siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) Washington Büro Şefi Bassam İshak ise, koalisyon ve NATO’nun saldırıları durdurması için Türkiye’ye baskı uygulanması çağrısında bulundu.

DSM yetkilisi “Afrin’in ardından Suriye’nin doğusunun da Türkiye’ye terk edilmemesi, buna izin verilmemesi gerektiği” çağrısında bulunurken, PYD’nin dış ilişkiler sorumlularından Abdülkerim Ömer de Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında benzer çağrıları yineledi.