"ABD, Müslüman Kardeşler'i terörist grup olarak ilan etmeye hazırlanıyor"

Serdar Turgut, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın yaptığı atamaları aktarırken "Bu yeni kadro, Müslüman Kardeşler’i terörist grup olarak ilan etmeye yönelik bazı adımları atmaya hazırlanıyormuş" dedi.

Habertürk yazarı Serdar Turgut, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın yaptığı atamaları aktarırken “Bu yeni kadro, Müslüman Kardeşler’i terörist grup olarak ilan etmeye yönelik bazı adımları atmaya hazırlanıyormuş” dedi. Turgut’a göre, atamalar sonrası Türkiye aleyhine haberler Trump’ın önüne daha çok sunulacak.

Turgut’un “Derin Washington’da çok tehlikeli gelişme” başlıklı yazısı şöyle:

“ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, kendisine yeni bir özel kalem müdürü (chief of staff) ataması yaptı.

İlk bakışta bürokraside sıradan bir atama olarak görüldüğü ve ajans haberlerine konu edilmediği için bu haber merkez medyada fazla tartışma konusu olmadı.

Ancak Fred Fleitz’in bu göreve atanması, göründüğünün çok ötesinde önemli ve tehlikeli bir gelişme. Nitekim bu haber Washington’daki ulusal güvenlik yazarları cemaati içinde duyulunca büyük bir heyecan ve tartışma yarattı.

Fleitz, İslamofobik görüşleriyle tanınan, Müslümanlara ve Müslüman ülkelere sertlik yanlısı politika tercihleriyle tanınan bir isim.

Burada Fleitz, “Center for Security Policy” adlı kuruluşta, Erdoğan karşıtı görüşleriyle bilinen Frank Gaffney ile de yakın mesai içinde çalışıyor. Yıllar önce bana bölgemizdeki Kürt devleti haritasını gösteren Pentagon görevlisi de şu aralar Gaffney ile yakın çalışma içinde. (Geçen hafta bu kişiyle buluşma ihtimalimi yazmıştım, ama o şu anda İsrail’de bulunduğundan bu buluşma şimdilik gerçekleşmedi.)

Steve Bannon’un bağlantılı olduğu Breitbart medya onunla çok ilgili. Sebastian Gorka da onunla çalışıyor.

Gaffney, Türkiye’nin artık ABD’nin bir müttefiki olarak kabul edilmemesini istiyor ve F-35’lerin Türkiye’ye verilmemesinden yana. John Bolton ise darbe girişimi akşamı, “Eğer Erdoğan devrilirse buna üzülecek değilim” demiş bir ulusal güvenlik danışmanı.

Bu Fleitz eski bir CIA analistidir. Center for Security Policy’de yaptığı programlarda Mike Pompeo defalarca konuğu olmuştur.

Bunların hepsi ayrıca Washington’un yeni güç merkezi olduğunu daha önce anlattığım “Foundation for Defense of Democracies”te (FDD) etkin çalışma işbirliği içindeler. İsrail yanlısı neocon’ların görüşlerinin savunulduğu FDD, şu anda Trump üzerine etkisi en çok olan kuruluş.

Görüleceği üzere sertlik ve Müslüman karşıtı bir görüş Beyaz Saray’ın içine ve çevresine güçlü bir şekilde yerleşmiş durumda.

Peki bu denklemde Fleitz’in özel kalem müdürü olmasının önemi nedir?

Ulusal güvenlik danışmanlığı, Amerikan yönetimindeki her birimden istihbaratın geldiği mercidir. Danışman, her gün gelen istihbaratlar içinden Başkan’a sunmak üzere bir rapor hazırlar. Fleitz bundan sonra hangi istihbaratın hangi kısmının Bolton’un göreceğini belirleyecek kişi olacak yeni görevinde.

Bundan böyle Türkiye aleyhine olacak bol haberin Trump’a sunulacağına emin olabiliriz.

Fleitz’in Bolton’la çalışmaya başlayacağının duyulmasıyla birlikte başka bir haber daha yayılmaya başladı şehrin ulusal güvenlik camiası içinde.

Bu yeni kadro, Müslüman Kardeşler’i terörist grup olarak ilan etmeye yönelik bazı adımları atmaya hazırlanıyormuş. Böyle bir çalışmanın olduğu yaklaşık bir yıldır söyleniyordu, ama şimdi bu yeni kadroyla birlikte bunun yakında gerçekleşeceği de vurgulanıyor.”