"ABD Menbiç'te iki üs inşa ediyor"

"ABD takviye gönderdiği Menbiç'te iki üs inşa ediyor"

Suriye’nin kuzeyinde, Fırat Nehri’nin batı yakasında, YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünde bulunan Menbiç’le ilgili ajanslardan birbiri ardına haberler geliyor.

AA’ya göre ABD, Menbiç’te iki üs inşa ediyor.

‘İLKİ DADAT’IN GÜNEYDOĞUSUNDA, İKİNCİSİ GÜNEYİNDE’

ABD ordusunun Menbiç’in kuzeyindeki Dadat köyünün güneydoğusunda gözlem noktası olarak kullandığı bir alanı genişleterek üsse çevirdiğini, bu amaçla bölgeye çok sayıda inşaat malzemesi ve iş makinası yönlendirdiğini aktaran AA, ”Sözkonusu üs, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi içindeki Cerablus ilçesi ile Menbiç cephe hattını birbirinden ayıran Sacu Çayı’na 8 km uzaklıkta” dedi.

‘NUAYMİYE, FIRAT KALKANI’NA EN YAKIN ABD ÜSSÜ OLACAK’

”ABD, diğer üssü, cephe hattına 4 kilometre uzaklıkta inşa ediyor. Buradaki üs noktası Dadat köyünün güneyine denk düşüyor. Nuaymiye isimli bir çiftliğe yerleşen ABD unsurları, alanı üsse çevirmek için çalışma yürütüyor” diye devam eden AA, ”Tamamlanması halinde Nuaymiye, Fırat Kalkanı unsurlarına en yakın ABD üssü olacak” vurgusu yaptı.

AA, Erdoğan’ın Menbiç’e yönelik operasyon işaretlerini artırması üzerine son günlerde ABD ordusunun bölgedeki güçlerini takviye ettiğini kaydederken ‘zırhlı araçların bulunduğu konvoyla 300 ABD askerinin ulaştığını’ ileri sürdü.

‘HEM KARADAN HEM HAVADAN DEVRİYE’

AFP de Ankara’dan Menbiç’i hedef gösteren açıklamalar üzerine bölgede SDG’nin siper kazdığını, kontrol noktaları oluşturduğunu ve ABD ordusunun hem karada hem de havada devriye gezdiğini aktardı.

Menbiç’in kuzeyindeki Cerablus ile batısındaki el Bab’ı TSK-ÖSO’nun kontrol ettiğine dikkat çeken AFP, kuzeyde ÖSO ile SGD’nin mevzileri arasında sadece birkaç yüz metre mesafe olduğunu vurguladı.

AFP’ye konuşan SDG’den ı Şiyar Kobane ”En yüksek alarm düzeyindeyiz. Geceleri hep çatışma çıkıyor. Mevzilerimize topçu ateşi açıyorlar” derken SDG’ye bağlı Menbiç Askeri Konseyi Başkanı Muhammed Ebu Adil ”Türk tehditlerini ciddiye alıyoruz” vurgusu yaptı.

ABD ordusunun bölgede devriyelerini artırdığına yer veren haberde, Amerikan zırhlı araçlarının ve helikopterlerinin devriye gezdikten sonra Menbiç yakınında taş-toprak yığınları ve zeytin ağaçları arasında kamufle edilen bir üsse geri döndükleri belirtildi. AFP, Dadat köyünde inşa halinde olan ABD üssünün ve Halep ile Menbiç’in kuzeyi arasında yer alan Asaliyah köyünde olduğunu söylediği bir diğer ABD üssünün görüntülerini yayımladı.