ABD IKBY'ye 'dünyadaki en büyük konsolosluk binası'nı kuruyor

ABD, IKBY'nin başkenti Erbil’de dünyanın en büyük konsolosluk binasının temelini attı.

ABD IKBY'ye 'dünyadaki en büyük konsolosluk binası'nı kuruyor

ABD’nin, IKBY’nin başkenti Erbil’de dünyadaki en büyük konsolosluk binası olması beklenen projenin temelini attığı öğrenildi.

Barzani yönetimine yakın Rudaw‘ın aktardığına göre, 600 milyon dolara mal olacak ABD Erbil Konsolosluğu kampüsü 4 yılda tamamlanacak.

Binanın temel atma töreninde bir konuşma yapan ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Sliman, şunları söyledi:

“ABD Kürdistan Bölgesi’ni önemsiyor. Konsolosluk bünyesinde Kürdistan Bölgesi’ne ekonomi ve genel olarak alt yapıyı güçlendirmek için destek vereceğiz. Emin olun bu gelişmeler devam edecek.”

Konsolosluğun yatırım için önemli bir konuma sahip olacağını belirten Sliman, kültür ve eğitim alanında faaliyetlerini de sürdüreceklerini vurguladı.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ise, “Bu adım, ABD’nin Kürdistan Bölgesi’nin bugünü ve parlak geleceğine olan güveninin işaretidir” dedi.

Konsolosluk binasının ABD’nin Kürdistan Bölgesi ile diplomatik ilişkilerini geliştirmek istediğinin göstergesi olduğunu belirten Barzani, “ABD Kürdistan Bölgesi’nin istikararını destekliyor. Komşu ve dünya ülkelerin de ABD gibi diplomatik temsilcilik binası açmalarını istiyoruz.” dedi.

Erbil’de 2007 yılında diplomasi ofisi açan ABD, 2011 yılında diplomatik ilişkileri konsolosluk seviyesine çıkarmıştı.