ABD ile 'normalleşme' adımı: Bakanlarla ilgili yaptırımlar kaldırıldı

ABD Hazine Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül hakkında uygulanan yaptırımların kaldırıldığını duyurdu.

ABD ile 'normalleşme' adımı: Bakanlarla ilgili yaptırımlar kaldırıldı

Türkiye’nin rahip Andrew Brunson’ı serbest bırakması sonrası ABD de adım attı. ABD Hazine Bakanlığı, rahip Brunson krizi sırasında Trump’ın Türkiye’nin İçişleri ve Adalet Bakanlarına getirdiği yaptırımları kaldırdığını duyurdu.

1 Ağustos’ta Trump yönetimi, Küresel Magnitsky Yasası kapsamındai Gül ve Soylu’nun ABD’deki mal varlıkları bloke edip ABD’li kişi ve kurumların iki bakanla iş yapmasına engel getirdiğini ilan etmişti.

Gül ve Soylu’nun ABD’de mal varlığı ve iş ilişkisi bulunmasa bile, bu, ABD’den NATO mütefiği Türkiye’nin bakanlarına uygulanan ilk yaptırım olarak tarihe geçmişti.

Yaptırım kararında, ‘Brunson’ın haksız şekilde gözaltına alınıp tutuklanmasında Gül ve Soylu’nun bakanlıklarının sorumluluk taşıdığı, Türkiye’de ciddi insan hakları ihlallerinde bulundukları’ ifade edilmişti.

TÜRKİYE DE KALDIRDI

ABD’nin iki bakana yaptırım kararını kaldırmasıyla birlikte Türkiye’nin de ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. Nielsen’e uygulanan; Türkiye’ye giriş yasağı, Türkiye’de malvarlıklarının bloke edilmesi ve gerçek ve tüzel kişilerle her türlü mali işlem gerçekleştirmesi ile ticari ilişkide bulunması yasağını kaldırdığı belirtildi.