ABD ‘Filistin’i koruma’ tasarısını veto etti

ABD, Filistin halkı için koruma talep eden ve İsrail’in Filistinlilere karşı güç kullanımını kınayan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tasarısını veto etti.

ABD ‘Filistin’i koruma’ tasarısını veto etti

BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyelerinden Kuveyt’in konseye getirdiği ve yaklaşık iki haftadır üzerinde pazarlıkların sürdüğü, dün oylaması ertelenen tasarı bugün konseyde oylamaya sunuldu.

ABD, Filistin halkı için koruma talep eden ve İsrail’in Filistinlilere karşı güç kullanımını kınayan BM Güvenlik Konseyi tasarısını veto etti. Tasarıya, Rusya dahil 10 ülke destek verirken konseyin daimî üyelerinden İngiltere ve geçici üyelerinden Polonya, Hollanda ve Etiyopya çekimser kaldı.

Rusya’nın BM Daimî Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, “BM Güvenlik Konseyi’nin daimî üyesinin karşı oy kullanması nedeniyle tasarı kabul edilmedi” dedi.

BMGK’de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9’unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Öte yandan ABD de Hamas’ın kınanmasını isteyen karşı bir tasarıyı konseye getirdi ve bu tasarının da oylanması bekleniyor.