ABD: Suriye'de Türkiye ile büyük anlaşmamız var

ABD’nin Suriye Temsilcisi James Jeffery, bugün Viyana’da ABD’nin Suriye Politikası konusunda bilgilendirmede bulundu.

ABD: Suriye'de Türkiye ile büyük anlaşmamız var

ABD’nin Suriye Temsilcisi James Jeffrey, Viyana’da ABD’nin Suriye Politikası konusunda bilgilendirmede bulundu.

Telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jeffrey dün ABD tarafından yayınlanan arama bülteninde üst düzey üç PKK yöneticisinin kararının yer almasıyla ilgili soruya, “PKK’li üç ismin aranması konusunda Türkiye’ye haber verdik. PKK bizim için terörist bir örgüttür. PKK’ya karşı yaklaşımız belli ama YPG’yi PKK gibi bir terör örgütü olarak değerlendirmiyoruz. Bunu daha önce de yapmamıştık. Suriye konusuna müdahil olmaya başladıktan sonra da yapmadık. Türkiye’nin güvenlik konusundaki endişelerini ve PKK ile PYD arasındaki bağlantıya ilişkin kaygılarını anlıyoruz. Bu sebeple de birçok noktada son derece dikkatli davranıyoruz. Öncelikle Türkiye’ye bölgedeki faaliyetlerimiz konusunda bilgi veriyoruz.” diyerek yanıt verdi.

“DSG İLE DEVRİYE DEVAM EDECEK”

Türkiye’nin, Menbiç konusunda ve PYD güçlerinin Fırat’ın batısında bulunmasına ilişkin kaygılarını dile getirdiğini hatırlatan Jefrrey, “Bu noktada da Türklerle ortak devriye görevi gerçekleştiriyoruz ve PYD’nin Menbiç’ten Fırat nehrinin karşı tarafına çekilmesini öngören yol haritası olarak adlandırdığımız plan üzerinde de devam ediyoruz. Tüm bunları bölgeden IŞİD’in temizlenmesi adına yapıyoruz. Bu, bizim bölgedeki ana hedefimiz ve Türkiye de İŞİD’e karşı koalisyonun bir parçası.” ifadelerini kullandı.

James Jeffrey, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Menbiç’te ABD ordusunun ortak devriyenin devam edeceğini açıkladı.

“TÜRKİYE’YLE BÜYÜK ANLAŞMA SÖZKONUSU”

ABD’ni bölgedeki politikalarını Türkiye’yle koordineli bir şekilde yürüttüğüne dikkat çeken Jeffrey, “Türkiye de bölgede siyasi bir çözümün bulunması gerektiği konusunda bizimle hem fikir. Türkiye de Suriye’de İran’ın varlığından ve Suriye hükümetinin yaklaşımından memnun değil. Dolayısıyla Türkiye’yle bu konularda aramızda büyük bir anlaşma söz konusu.” dedi.