ABD Dışişleri danışmanı: Suriye'de Türkiye ile çıkarlarımız aynı

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye danışmanı olarak görev yapan Yarbay Richard Outzen...

ABD Dışişleri danışmanı: Suriye'de Türkiye ile çıkarlarımız aynı

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye danışmanı olarak görev yapan Yarbay Richard Outzen, ABD ile Türkiye’nin Suriye’deki çıkarlarına ilişkin ”İster inanın ister inanmayın günün sonunda biz Türkiye’nin istediğini istiyoruz. Suriye’de aynı şeye çok yakınız.” ifadelerine yer verdi.

ABD’nin Suriye danışmanı Richard Outzen, Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü tarafından düzenlenen 9. Geleneksel Türkiye Konferansı’na konuşmacı olarak katıldı. Suriye gündemine değinen Outzen, Türkiye ile ABD’nin Suriye’deki çıkarlarının uzun vadede aynı olduğunu dile getirdi.

‘Bizim ve Türkiye’nin çıkarına uygun isteklerde bulunuyoruz’

Amerikanın Sesi‘nde yer alan habere göre, Outzen konuya ilişkin ”İster inanın ister inanmayın günün sonunda biz Türkiye’nin istediğini istiyoruz. Suriye’de aynı şeye çok yakınız. İkimiz de 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasını istiyoruz. Bu, anayasal reform ve seçimler demek. Bu, rejim ve insanları arasındaki iletişimle, Suriye’nin komşularıyla ilişkisinin değiştiği birleşik bir Suriye devleti demek. Bu, bizimle Türkiye’nin çıkarına. Ve bu bize başlangıç için çok güçlü bir el sağlıyor.” sözlerine yer verdi.

ABD ile Türkiye ilişkilerindeki sorunların çözümü için eski Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Türkiye ziyaretiyle kurulan çalışma gruplarına vurgu yapan  Outzen, YPG ile ilişkilere ise şu sözlerle değindi:

”Amerika’nın bakış açısından bakıldığında YPG IŞİD’e karşı savaşan alandaki en etkili güç. IŞİD’i yenmek isteyen Uluslararası koalisyonla ortak çıkarları var. Çünkü onlar alandalar. Yani Amerikan bakış açısından bu grubu IŞİD’e karşı desteklememiz gerektiği mantıksal bir politika.”

‘Suriyeli Kürtler’in tek çözüm olduğunu düşünmek yanlış’

”Ortak bir çözüm bulmaya çalışıyorsanız Türkiye’nin bakış açısıyla Amerika’nın bakış açısını anlamanız gerek. Bence Suriye’de sonsuza kadar kalacağımız ve Suriyeli Kürtler ülkenin kuzeydoğusu için tek çözüm gibi düşünceler yanlış savlar. Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürtler, Suriyeli Hristiyanlar, Türkmenler, Araplar yaşıyor. Her Kürt de YPG-PYD’yi destekliyor anlamına gelmiyor. IŞİD nedeniyle Amerika’nın onlarla ilişkisi var. Amerika tarafı o bölgede çoğulculuk ve temsilcilerden oluşan bir yönetimden yana.”

‘Türkiye’yi endişelendiren Öcalan’ın ideolojisi Rakka’da etkili değil’

IŞİD tehdidinin hala mevcut olduğunu ileri süren Outzen, bu sorunun ortadan kalkmasının ardından yerel temsiliyetin oluşturulması gerekliliğine vurgu yaparak ”Rakka’da yerel konseyler var ve ben de birkaçında bulundum. Rakka büyük çoğunlukla Arap kenti. Konseyler ağırlıklı Arap. Bence Türkiye’yi endişelendiren Öcalan hareketinin ideolojisi Rakkalıların aklında yok. Rakkalıların aklında olan temel hizmetlere nasıl ulaşacakları. Hala IŞİD tehdidi var. Rejimle problemler var. İdeolojik işbirliği akıllarındaki en son şey” ifadelerini kullandı.

Outzen’in konuşmasından öne çıkan diğer kısımlar şöyle:

”Şu anda Rusların, Türklerin, Amerikalılar ve diğer tarafların yer aldığı süreçte Birleşmiş Milletler aracılığıyla anayasa komisyonu konusunda ilerleme sağlama şansına sahibiz. 2254 süreci. Bu Afrin’deki bütün yaraları da sarıyor.”

‘Rejime baskı yapmamız gerek, Türkiye önemli bir rol oynamadan çözüm mümkün değil’

”Eğer Suriyelilere istikrar sağlarsak, ateşkes sağlarsak ve rejime iyi niyetle müzakere etmesi konusunda baskı yaparsak… Ve bana inanın bütün bunlara Türkiye önemli bir rol oynamadan çözüm bulunmuyor. Türkiye’nin güçlü bir müttefiki olarak bunun bizim görevimiz olduğunu düşünüyorum ama hepimizin yararına olacak şekilde diplomatik bir ortayol için yerel konseylerle de açık ilişkilere sahibiz.”