ABD 'den Çin'e karşı 5G hamlesi

ABD Başkanı Donald Trump'tan 5G hamlesi

ABD 'den Çin'e karşı 5G hamlesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik ekibinin, Çin’in Amerikan telefon görüşmeleriyle ilgili casusluk yapmasını önlemek gerekçesiyle, federal hükümet tarafından yerli ve milli 5G ağı inşa edilmesi seçeneğini değerlendirdiği bilgisi paylaşıldı.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nin, Çin’i, ABD’nin siber güvenliği ve ekonomi güvenliğine tehdit olarak değerlendirdiği belirtildi.

Axios haber sitesi tarafından ele geçirilen Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bilgi de, 5G ağını kurma işinin Trump tarafından devralınıp üç yıl içinde tamamlanması, gerekirse taşıyıcılara kiralanması öneriliyor.

Reuters’un haberine göre ilgili görüşünü aldığı Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili ”Bu seçenek, yönetim içinde alt düzeyde tartışılıyor ve 6-8 ay içinde ABD Başkanı tarafından değerlendirilmesi bekleniyor” dedi. Bir başka yetkili ise “Çinlilerin telefonlarımızı dinlemesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

 Federal İletişim Komisyonu karşı çıktı

Federal İletişim Komisyonu (FCC) Başkanı Ajit Pai ”Federal hükümetin ülke çapında 5G ağı inşa etmesin ve işletmesine yönelik her türlü teklife karşı çıkıyorum” açıklamasını yaptı. 5G çin federal harcamaların çok büyük olacağını ve serbest piyasa açısından ters tepeceğini, inovasyon ve yatırım alanında liderliğin hükümette değil özel sektörde olması gerektiğini savunan FCC Başkanı, Trump yönetimini özel sektörü altyapı inşasına teşvik için elinden geleni yapmaya çağırdı.