ABD basını: Suikast timini Veliaht Prens Selman'ın danışmanı yönetiyordu

Wall Street Journal, Kaşıkçı cinayeti için İstanbul'a gönderilen suikast timinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın basın danışmanı Suud el-Kahtani'nin tarafından yönetildiğini iddia etti

ABD basını: Suikast timini Veliaht Prens Selman'ın danışmanı yönetiyordu

Wall Street Journal, Kaşıkçı cinayeti için İstanbul’a gönderilen suikast timinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın basın danışmanı Suud el-Kahtani tarafından yönetildiğini iddia etti. Söz konusu iddia, Suudi Kraliyet Ailesinden kişilere, hükümet danışmanlarına, Batılı yetkililer ve aktivistlere dayandırıldı.

Haberde, Prens Selman’ın bir taraftan sosyal reformlar yaparken, en yakınındaki isimlerden Kahtani’nin ise muhalif seslere karşı sıfır tolerans politikası yürüttüğü ve ilk hedeflerinden birinin Cemal Kaşıkçı olduğu dile getirildi.

WSJ’nin haberinde “Kahtani’nin bu cinayetteki muhtemel rolü, Suudi Arabistan’ın Veliaht Prens’i bu işin dışında tutma çabalarını da zora sokuyor.” ifadelerine de yer verildi.

Kahtani, önce Kaşıkçı’ya “Veliaht Prens editörlüğünüze değer veriyor. Sizi tekrar Suudi Arabistan’da görmek istiyor.” mesajını göndererek Suudi Arabistan’a dönmesi için kandırmaya çalıştı. Cemal Kaşıkçı’nın ülkesine dönmemesi üzerine Suudi yönetimi gazetecinin oğlu Salih’e ülkeden çıkış yasağı koydu ve İstanbul’daki başkonsolosluktaki cinayeti planlanmaya başladı.

Kahtani ve Assiri görevden alındı

Kaşıkçı’ya İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda 2 Ekim tarihi için randevu veren konsolosluk görevlisi de Kahtani ile sürekli iletişim halindeydi. Prens Muhammed bin Selman’ın en güvendiği bir diğer isim olan Suudi Arabistan İstihbarat Şefi Yardımcısı General Ahmed el-Assiri de Kahtani’den aldığı emir doğrultusunda suikast timini topladı. Suikast timinin İstanbul’a giderken kullandığı ve Prens Muhammed bin Selman’ın ofisi tarafından kontrol edilen havayolu şirketine ait uçakların kullanım iznini onaylama görevi de Kahtani’deydi.

Kral Selman bin Abdulaziz’in Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruşturma sürecinde hem Assiri’yi hem de Kahtani’yi görevden aldı. Şu anda her iki yetkilinin de soruşturma altında olduğunu aktaran kaynaklar, ne Kahtani ne de Assiri’nin tutuklandığını ifade etti.