ABD ara seçimlerinden ilk sonuçlar geldi

ABD'de seçmenler, Senato'daki 35 sandalye ile Temsilciler Meclisi'ndeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gitti.

ABD ara seçimlerinden ilk sonuçlar geldi

ABD’de seçmenler, 100 sandalyeli Senato’daki 35 sandalye ile Temsilciler Meclisi’ndeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gitti.

Amerikan medyasının derlediği resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’nde 106 sandalyesine karşı Cumhuriyetçiler şu ana kadar 123 sandalye elde etmiş görünüyor.

Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü sağlamak için 218 sandalye gerekiyor.

Mevcut durumda Temsilciler Meclisinde 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat Temsilci görev yaparken, 5 koltuk ise bazı nedenlerle boş bulunuyor.

Son sonuçlara göre;

Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta

8 yıl aradan sonra ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde kontrolü Demokratların eline geçti.

Demokratlar seçim ile 218 sandalyeye ulaşırken Cumhuriyetçiler ise 193 sandalyede kaldı. Bu sonuçla birlikte Başkan Trump’ın istediği yasal düzenlemeleri Kongre’den geçirmesi zorlaştı.

Cumhuriyetçiler Senato’daki çoğunluğunu korudu

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybeden Cumhuriyetçiler, Kongre’nin üst kanadı olan Senato’da çoğunluklarını pekiştirdi. Bu sonuçla birlikte Demokratların elindeki Temsilciler Meclisi’nin Trump’a yönelik başlatabileceği soruşturmaların önünün kesilmesi Cumhuriyetçiler açısından kolaylaşmış oldu.

Öte yandan sonuçları yorumlayan ABD Başkanı Donald Trump Twitter adresinden yaptığı ilk açıklamasında “Bizce bu gece muhteşem bir başarıydı. Hepinize teşekkürler” dedi.